Tuesday, 1 October 2013

Semen Analysis

Salam kawan2 semua...sekejap je kan dah masuk bulan October..setahun sudah hampir berlalu perjalanan TTC erin. erin sgt berharap this year erin boleh conceive..tapi semuanya atas ketentuan Allah..InsyaAllah...erin x kan berputus asa. erin pon harap kawan2 yang lain pon sama juga.

Untuk post ni erin nak cite pasal semen analysis.in previous post erin ade citer yang sperm hubby x berapa okay..sperm count je okay..quality (speed & shape) tidak memberansangkan. bila doc bgtau result mmgla susah nak terima kan. lebih2 lagi encik hubby. lelaki...mestila tercabar keegoannya bila tau result 'anak2 berudu' nya x menepati criteria. tapikan doc cuma cakap verbally je on the result. xde proper report macam erin tgk dlm internet. bgla proper reportkan. senang juga nk refer kat mana2 doc yang lain. doc ada bagi encik hubby makan Proxeed Plus, Tribestan & Speeman. Kalau nak tahu, ubat2 ni pon bukannya murah tau. boleh tgk breakdown dia kat bawah. nie erin bg total harga untuk stock sebulan je:

1)Proxeed Plus : RM360 (serbuk..kena bancuh dlm air. sehari 2 sachets. perisa lemon.sekotak ade 30 sachets.ni harga 2 kotak (sebulan) RM 180 X 2)

2) Tribestan: RM 180 (Sehari makan 2 biji)

3)Speman: RM 43 (ade 100 biji sebotol. makan 4 biji sehari. 2 pagi 2 malam)

Total ubat 'anak2 berudu' = RM 583

huh....mahal x? kalau ade kawan2 dpt harga lagi murah drpd erin dpt ni, bgtau la ek. yang ni semua erin beli kat Klinik Pakar Wanita Medina. kat Taman Melati tu. erin pon xtau la kenapa doc bagi 3 jenis. erin baca2 kawan2 lain cuma makan satu jenis je. yang erin tau,yang betul2 ubat adalah Proxeed Plus. Dr Zubaidi pon rekemen yang nie. yang Tribestan & Speeman tu hanya herba2. tapi walaupun herba, ade juga kawan2 TTC yang makan ade improvement.


sebelum kitorg buat semen analysis, encik hubby dah 2 bulan makan supplement zinc + vitamin E shaklee. agak consistent jugakla dia makan. tu yang bile buat semen analysis dia x berapa nak risau. siap confident lagi sperm dia okay. tgk2 result sgt menghampakan...maybe badan dia x serasi kot dgn supplement Shaklee. terus dia stop makan shaklee. makan 3 jenis ubat yang doc bagi.

Hari sabtu lepas (28/9/2013), kitorg buat 2nd semen analysis. yela kan...dah makan ubat...nak la tengok hasilnya. memula gi la kat Damai Fertility Centre. dah bg ic dah register semua, tetiba encik hubby kate cancel la. kite pergi kat tempat lain. ntahla..maybe dia x selesa kot. nurse kat situ macam x puas hati je ngan kitorg. hahaha...Pastu kitorg gi kat Alpha Fertility Centre..yang ni encik hubby macam confident je. kitorg just walk in je. sbb nk buat sperm test. erin x nak check ape2 pon sbb masih on recovery. cuma nak review result x boleh on the same day. doc x available. kena review next saturday la. 

Kat Alpha Fertility Centre ni, erin tengok x ramai la melayu. mostly chinese la. maybe population kat Damansara ni ramai chinese kot. encik hubby cerita, dekat bilik semen production room tu ade satu kerusi yg boleh baring. pastu dinding semua cermin la. siling pon cermin. ape motif? ntahla..hahaha... the best part is ade TV and VCD 18SXXX.. ki3...ni mmg lawak. ;P

cukup sampai di sini je erin cerita ye..on the semen analysis result tu, erin akan update lepas dpt resultnye nanti yer..tata~


2 comments:

  1. salam. erin beli kat mana proxeed plus tu? saya cari harga 220. ke memang mcm tu harganya sekarang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. farida...beli kat mane proxeed plus dapat harga RM 220? boleh share?

      Delete