Tuesday, 31 December 2013

31.12.2013

Salam kawan2... erin just nak ucapkan Happy New Year kepada semua TTCian. ;) semoga tahun 2014 kita semua di murahkan rezeki dan juga di beri rezeki baby. kepada TTC yang menjalani IUI atau IVF pada awal tahun 2014, erin doakan semoga UPT +ve okay. ;)

Sunday, 29 December 2013

Kisah OPK

meh sini nak bercerita sedikit..hoho..ni first time erin guna OPK Guardian. erin start buat test in CD 12 sampai la CD15. ni la hasilnya..

sile click utk image yg lebih jelas

cantik kan OPK ni. haha..kaler purple tu yang erin suke sgt. Test line tu memula blur..pastu makin terang..pastu CD15 dah blur balik. last cycle erin dapat +ve OPK on CD14. kali ni.. mcm confuse plak. cuba tengok CD13 tu. nak kate +ve macam -ve plak. erin ingatkan bila test CD14 tu dpt la lagi terang...tengok2 lagi blur plak. tu la test lagi skali on CD14..-ve jugak. patutnye CD13 tu bila dah dpt result hampir2, erin kena test 2 kali la. maybe i missed the LH surge. kejap sgt. CD15 dah mmg blur la. kalau ikutkan BBT, suhu erin dah start naik CD14. betul la tu CD13 erin ovulate. Now, i'm on CD17, pagi tadi suhu naik mendadak 36.9 celcius. patutla rasa panas je badan ni. after BD je erin mengiring badan ke arah kiri. dah dokter kate 2-2 matured follies belah kiri kan. agak2 ade effect ke x baring belah kiri tu. hahaha.

okay, see you~



Thursday, 26 December 2013

Follicle Scan CD11

Kembali sekali lagi! hehehe.. erin baru je balik dari Terengganu semalam. seronok ler sbb it's paid vacation! haha...ikut hubby outstation kan. hotel free la. transport boleh claim. ;)

Erin nak citer on my appointment with gynae at Alpha Fertility Centre (23.12.2013). Kalau ikut plan, ingat lepas appointment terus  nak gerak ke Terengganu. tengok2 lama pulak menunggu. ade la dlm 1 hr 20 mins. normally, kitorg jumpa pagi2. we are the first patient, so x de la menunggu manusia2 lain. dlm 10 mins je tunggu dah di panggil. That day in the morning, doc ade operation. thus, they arrange us for the appointment at 2 pm. okayla. we arrived sharp at 2pm tapi being called at 3.20pm. ade sorg patient tu lama giler jumpe doc. dlm 40 mins. yang lain tu kejap2 je. Nasib baik la erin x boring sgt menunggu. ade TV, magazine, etc.. hubby plak byk kali gi amik air milo. hahaha.. kat bawah ni ade beberapa gamba yang erin amik. nampak sgt xde keje kan..utk tatapan korg. mana la tau ade yg berminat nak buat treatment di sini ke.


ruang menunggu yg agak selesa

Kalau boring2 boleh tengok Discovery Channel.

macam2 health magazines ade. TV kat atas tu menayangkan kejayaan2 Alpha Fertility Centre dlm menghasilkan baby2 yg cumil through IVF & IUI. Tu gamba doc pegang baby twins.

Ini juga kejayaan Alpha Fertility centre. kena zoom in baru nampak ade yg ditulis dlm TV tu. banyak lagi sebenarnye. ini membuatkan patients lebih confident utk buat treatment di sini.


Finally, nama kitorg di panggil. macam biasa la, doc pon tanye la hari2 yg sepatutnya BD tu kitorg BD x. hehehe..of course la kitorg BD. since cycle erin 28days, doc kate erin ovulate on CD14. erin tanye lagi skali kat doc, "are you sure i'm ovulated?" "yes, sure.." since kitorg BD on hari ovulation, doc kate maybe the sperm is slow moving. pastu dia tgk lagi skali result semen analysis hubby. sperm okay. x de masalah. ye la , ni semua kuasa Allah kan. Then, doc pon buat TVS scan utk tgk ade x follie yang terhasil lepas makan 100mg clomid. last cycle erin pon makan 100mg clomid tapi buat follie scan on CD12. yang ni on CD11. memula doc scan tengah2..tengok my uterine lining. doc kate the thickness is very good for CD11, erin punya ketebalan dinding rahim 9.7mm. ade sesetengah org bila makan clomid, dinding rahim akan menipis. i think clomid works well on me. ;) lepas tu doc check ovary belah kanan..doc kate xde follie yang yang besar. erin dah sedih dah..."never mind, we go into ur left ovary.." jeng3..ade 2 follies yang besar.yeay!  doc pon ukur.. 16mm & 14.5mm. utk CD 11, dgn measurement ni, erin rasa okay la. last time CD12 ade 2 follies size 18mm & 14mm. lebih kurang sama je sebenarnye. cuma x boleh nak buat direct comparison. walaupon, each day follie akan membesar sebanyak 2mm. Doc juga ade buat OPK test. of course la negative. CD11 awal sgt utk dpt +ve result.

Okay, done with TVS. since erin dah pernah buat laps & dye test dulu, doc tanye result nye. erin kate, okay. if doc nak nak tengok video masa operation tu pon kitorg ade. ade nampak cecair biru mengalir keluar. doc kate, x payah tgk video. since tube dah okay. selesai satu masalah. kepada kawan2 TTC lain laps & dye merupakan satu lagi kaedah utk check fallopian tube sama ada tersumbat atau tidak. ia dilakukan dgn full anesthetic. kira x sedar langsung la ni. camera akan dimasukkan dan juga blue dye. kira dpt tgk kat screen dgn jelasnya cecair bewarna biru itu dimasukkan dan mengalir keluar. normally kan org buat HSG utk check tube, cuma akan nampak x-ray image. fungsi dia sama je cuma laps & dye test ni kita x sedar. x sakit langsung. utk pengetahuan, erin buat laps & dye sebab alang2 erin nak buang fibroid. buat la skali. doc tanye " are you already give up with all this?" erin kate belum give up lagi, we want another try. so, doc kate, harap cycle ni berjaya, if x berjaya, doc akan prescribe with 150mg clomid pulak. erin rasa, kalau tidak doc nak proceed dgn IUI je kot. sabar dulu. tgk cycle ni mcm mana kan. anyway, kitorg dah siap2 beli 150mg clomid. harap2 next cycle x sempat consume la. hehehe.. 

Di bawah ade la bill treatment kami. sila click utk lihat dengan lebih jelas. Total RM255.



okayla, sampai ketemu lagi. tata.. ;)

Monday, 23 December 2013

OPK

Salam yer kawan2 TTC.. ;)

Just to share semalam erin gi beli OPK. jeng..jeng...jeng... selalunye erin akan buat OPK on CD10. tapi erin rasa terlalu awal la plak. Normally pon erin akan dpt positive OPK on CD14. Jadi skrg ni erin nak test OPK bermula CD12 la. xdela banyak membazir OPK kan.

Semalam erin gi shopping kat  OU (One Utama)..selain menghabiskan duit membeli handbag,memula erin masukla watson kan. nak beli OPK. mmg sll pon erin beli OPK brand watson nie. tapi xde plak kat watson. tu yang masuk Guardian. harga OPK kat Guardian slightly expensive compared to Watson brand. yang Guardian OPK ni erin beli RM50.90. ade 5 sticks. yang watson plak selalunye erin beli RM49.90. ade 5 sticks jugak. lebih kurang je kan harga dia. 


nie bukan gambar Gugel tau


Walaupon Erin berBBT dgn cemerlang pada setiap hari, still erin have to rely on OPK jugak. temping pon sometimes suhu mcm ting tong. lebih2 lagi consuming clomid ni. graph pon jadi pelik jugak. 

Today is CD11. Erin akan pergi buat Follie Scan kat Alpha Fertility Centre, Damansara. takut dah nervous jugak sebenarnye sbb takut follie x membesar kan. ritu gi CD12, ni g CD11..ade beza x?  Lepas je gi scan nnt, erin terus bergerak ke Terengganu. actually hubby outstation. on business trip la ni. so, erin pon ikut la skali kan. lagi pon nak habiskan annual leave hujung2 tahun nie. doakan perjalanan erin dipermudahkan yer. Okay, nak packing ni. erin akan update on follie scan lepas balik dari Terengganu yer. tata~

Wednesday, 18 December 2013

BBT Chart 15 Nov 2013

Nie erin nak cite pasal BBT chart utk cycle yang lepas (15 Nov 2013).. keseluruhannya 28 hari.agak pelik jugak..sebab bile dah AF pon suhu masih tinggi. ni penangan makan Clomid la ni. tapi nasib baik la OPK yang membantu memberitahu bila agak2 erin ovulate. tambah lagi dgn pemantauan dokter kan. 




Pelik jugak, before ovulate pon suhu tinggi. adehhh..BBT ohh BBT…Rasenye BBT chart for current cycle pon mcm weng jugak..huhu...sebenarnye x de ape nak cite sgt dlm post ni. cuma erin nak recordkan BBT chart erin di sini. utk rujukan di masa hadapan. 


Insurance Claim Previous Surgery

Hari ni adalah hari yang bahagia..hehehehe..nak tau kenapa bahagia? 
1. hari ni erin cuti
2. hari ni erin pergi spa
3. hari ni duit insurance claim dah masuk

wahahahaha..seronok la. buat pengetahuan semua, erin dah terjebak dlm investment insurance ni dah 3tahun kot. tu pon hubby yang suro join. masa ni before kawen lagi. setakat ni for medical insurance, erin ade 3 policy. yang kat bawah ni baru claim utk 1st policy. yang 2nd policy belum lagi. 

memula erin rasa mcm membazir plak bayar insurance ni. yela..masa tu masih sihat lagi. x fikir sakit2 ni semua. lagipon erin juga ade insurance office. buat ape la nak amik personal insurance kan? sebenarnya ade byk kebaikannye. meh nak citer.. kite x selama2nya kerja dgn company. kalau tetibe kite resign ke..xde coverage insurance.. paling tidak pon kalau kita bekerja sampaila retire umur 60tahun, lepas tu insurance x cover lagi. dah umur 60thn kalau nak enroll mana insurance pon akan mahal melambung tau. lagi satu, bila kita hospitalise, kita akan dpt segala allowance yang termaktub dlm policy. best kan?

macam erin kan..utk fibroid surgery hari tu..sekali dgn laps & dye (check tube), erin pakai company insurance. x keluar duit ape pon. on top of that, disebabkan erin ade personal insurance, dpt la claim hospitalisation allowance + surgery allowance. saper nak bagi kan duit free2 gitu? dapat jugakla menampung cost2 fertility treatment kami selama ni.. :)

Anyway, erin bersyukur sgt sbb hubby erin bg kesedaran tentang insurance2 ni. erin pon bukannye pandai sgt dlm bab2 ni. kalau nak tau, before the surgery, sempat lagi erin enroll satu lagi policy. Prudential Puteri Plus. insurance ni utk segala kanser penyakit perempuan dicover tau. dia akan cover even kanser stage 1 and stage 2. kebanyakan insurans akan cover stage 3 kanser shj. even kalau keguguran (7months) or anak lahir x sempurna (nauzubillah) pon dicover.  mmgla kita x mintak semua tu berlaku, tapi ni utk kesedaran semua. kita tak tahu ketentuan Allah.. 

Semalam org insurance call bgtau erin dpt RM1,700 utk allowance claim. Allhamdulillah… :) Oleh itu, sesiapa yang belum enroll mana2 insurance, sila la berbuat demikian kerana semakin umur meningkat semakin mahal harga insurance.. dan semakin byk penyakit, semakin mahal juga insurance. erin bukan ejen insurance tau. hihi..sekian..



Nama telah dirahsiakan. hahaha..

Tuesday, 17 December 2013

CD 5..

Salam… kembali bersua lagi.

Erin tengok period Erin dah berhenti la.. Today is CD5. hmmm..4 hari je AF? was it normal? huhu..takut plak ehhh…
CD1 heavy
CD2 heavy 
CD3 moderate
 CD4 spotting…
CD5 none..!

Erin perasan badan Erin panas la bila makan Clomid ni. previous cycle x de panas semacam ni..berpeluh gak la. tapi xde plak rasa nak muntah ke hape. pening kepala tu ade. tak tau la ade kaitan ke tak.. ade sape2 pernah ade experience macam erin x?  

Ok. bai.

Monday, 16 December 2013

On Clomid 100mg Cycle #2

Seperti yang dijangka, AF muncul dgn tiba2. erin ingat kan hari Sabtu, rupe2nye, hari Jumaat tu dah muncul dgn jayanya….adehhhh..sedih jugak la..huhu..yang pelik nye, erin langsung x rasa sakit period pain tau. very2 mild cramping je. erin rasa sgt best la period kali ni. cuma nya, ade kelainan drpd yang biasa. period sgt2 heavy pada hari pertama. selalunye erin cuma spotting je. x payah pakai pad lagi pon xpe. ni 1st day dah tahap waterfall hokeyy..x dpt dibendung. dah la kat opis. terpaksa pinjam kat ofismate sape yang ade spare pad. hahaha.. 

So ini menjadikan cycle erin bulan lepas CD28..i'm happy with the AF duration but not so happy since i'm yet to preggy. waaaaaa..nak nanges je rasa. darah period erin yang keluar kan, macam berketul pon ade. second day pon mash ade darah yg ketul2 tu. maybe ni ovum yg x jd kot. ade 2.tapi siyes tak sakit pon. on the 3rd day, xde lagi ketulan tu dah. Alhamdulillah. Hari ni pula, CD4 dah spotting. huhhhh..singkatkan period erin. erin rasa dlm 5 hari je kot. sama jugak ngan bulan lepas. Doc kate normal la tu. ye la doc.. erin ikut ckp dokter.

Since today is CD4, erin dah 3 hari makan Clomid 100mg bermula CD2. sebiji makan tgh hari, sebiji lagi makan malam. harap2, telur membesar dgn baik la mcm last cycle. Erin dah pon buat Doc appointment on CD11. ingat nak buat CD12 tapi kitorg travel plak time tu. so, ni je la masa yg ade. nak buat CD12 sbb nak bg consistant. maybe telur besar sikit kan. nasib baik dokter ade. erin risau jugak kan if doc cuti panjang nak hari krismas and new year ni. 

Hari yang sama pon kitorg gi beli Proxceed Plus. ni utk sperm hubby la. lama juga dia dah consume proxeed plus ni. sejak 2nd semen analysis result okay, erin nak hubby terus kan consume Proxeed Plus ni. semoga sperm dia sentiasa sihat dan cerdas.yeahhhh..hahaha.

Satu lagi Erin nak update pasal BBBT erin. sejak makan Clomid ni kan, suhu badan selalu je naik. even skrg ni pon..masa tgh period ni, suhu badan naik macam after ovulation. x pernah mcm ni tau. rupa2nye Clomid mmg ade effect…selepas usaha meng'gugel' , inilah hasilnya...

How does clomid affect basal body temperature?
According to some users of Clomid, this medication causes their basal body temperature to be quite high while taking it, then drop after, finally rising again with ovulation. Clomid has also been reported to have an effect on fertile cervical mucus. Clomid causes a decrease in the volume of cervical mucus or produce hostile cervical mucus, according to scientific studies.
Some women report that when charting your BBT and taking clomid at the same time, your temperatures will rise usually on the third day of Clomid use up to a few days after you stop using the medication. Ovulation usually happens 5-14 days after your last day of taking Clomid. Thus you can identify if the increase in your temperatures is due to Clomid or ovulation.
 If you start using your ovulation prediction kits while taking Clomid or even up to 2 days after the last pill, you will reportedly see a false positive test, which is quite normal. But for more accurate results, use your ovulation prediction kits 3-4 days after your last Clomid pill.

oooo,,patutla BBT graph macam giler je.  tapi still la nampak bile Erin ovulate tu. 

Okayla, sampai di sini aje…sambung lagi okay. :)

Thursday, 12 December 2013

2WW almost end

salam semua… ;)

hari ni erin dah CD28 @ 13dpo. huh…seksa kan nak tunggu 2ww. bg yang TTC je paham mcm mana perasaan tu..mcm2 rasa kan…rasa risau rasa happy rasa perasan pon ade. hahaha..rasa perasan pregnant la. 

sekarang nie hubby erin xde. die outstation kat penang. terpaksa la berjauhan.sedih la kena tinggal sorg2. kalau erin ni fulltime housewife mmg dah lama la erin ikut hubby tu ke mana2. tapi memandangkan erin ni juga bekerja, so x boleh la nak sesuka hati cuti kan. hmm..lagi pon dah bulan dec ni annual leave pon x byk sgt dah. nasib baik la hubby g outstation not during my fertile time. kalau tak…..mmg lagi sadiss laa. nak kena membazir 1 cycle. jenuh nak menunggu walaupon period regular.

BBT erin so far still above the cover line. hmm..xleh cayer sgt. last month pon gini gak. above  coverline. tup2 AF jugak….haihhhhh…setiap kali AF keciwa. belum sempat nak guna UPT pon..erin ade 2 box digital Clear Blue masih belum pakai lagi. period on time mmg gini la. x nak la membazir. nak tggu missed period baru guna. lgpon UPT tu bukan murah.. 

From my observation, sepanjang 2ww ni ade lain sikit…ape yang lain tu? hmmm…erin rasa bertenaga tau. hahaha..tu yang pelik..x rasa cramping gila2 after O. selalu nye ade la rasa senak2 tu. ni kan, rasa dia very light cramping. kejap ade, kejap hilang. siap boleh jalan laju2 lagi. selalu kan lemah je..ntahla..ke sebab erin makan korean ginseng tu? ginseng tu boleh stable kan hormon tau. satu lagi, ape yang erin perasan kan, erin x berapa nak stress or pening kepala. yang ni erin rasa sbb makan habbatussauda la. ofismate erin pon ade makan jugak. dia pon rasa tenang n kurang stress bekerja walaupon kerja belambak. erin dah lama amalkan makan habbatussauda ni. tapi b4 this erin makan yang capsule dlm ade biji2 kecil hitam. skrg erin beli habbatussau yg jenis oil capsule pulak. yang ni mahal sedikit harganya. tapi erin dpt rasa perubahan. anyway, yang jenis oil lagi cepat meresap ke dlm badan drpd yg biji2 tu. kat bawah ni contohnye. erin beli yang ni. sekotak RM22 ade 30 biji. keluaran Halagel. sape2 nak cuba, boleh la. :)

image source: Google


okayla..lain kali bile free erin update lagi yer. nak gi sidai baju sat. tata~

Saturday, 7 December 2013

Cycle Kali Ini..

hihi..erin pon tak tahu nak letak title ape..blur…sekejap je kan dah masuk bulan Dec..nanti dah nak masuk tahun 2014. erin dah hubby masih menanti kehadiran si kecil. Namun, masih belum ade rezeki itu. azam utk tahun ini akan di carry forward ke tahun 2014 la nampak nye.

sekarang ni erin dah CD23. basically 8DPO la.. means nie tgh 2ww. huh..kadang2 penat jugak menunggu 2ww ni. hari2 tgk calendar. bile la masa sepatutnye period datang. kalau di kira mengikut BBT, OPK dan FT, erin ovulate on CD15. sama mcm previous cycle. so hari sepatutnye AF adelah CD29 (15+14). which means 6 hari lagi la. 

cycle kali ni, erin rasa lebih bertenaga. very light ovulation pain. rase kejap berdenyut belah kanan. pastu berdenyut plak belah kiri plak. telur nak menetas. mcm ayam plak kan. hahaha..tapi betul la. Doc kate hari tu, erin ade 2 biji telur yang matang. kiri dan kanan.  2-2 telur tu dah pecah la. daripada pembacaan erin, there's no way ovulation occurs 2 times in each cycle. Every cycle kita akan ovulate sekali sahaja. tapi macam mana plak kalau kita buat TVS scan nampak lebih dari satu matured follicle? adekah telur yang paling matang sahaja akan pecah? ooohh tidakkk…bukan macam tu la.. kalau x, mcm mana terjadinya kembar tidak seiras kan. 2 ovums + 2 sperms. sebenarnya, kesemua telur yang matang (>18mm) akan pecah dalam satu cycle. tetapi all the follies x de la pecah serentak.Once telur pertama dah pecah, dalam masa 24hours telur2 yang lain akan turut pecah. means ovulation tu berlaku sekali sahaja. tapi timing telur itu dibebaskan tidak serentak. paham kan ape yg erin merepek ni. hahaha. ilmu yg baru. harusla dikongsi.

erin sekarang ni tgh rasa boobs pain. aahh..x best kan. nak bergerak pon kena berhati2. takut terlanggar. naya.. hehe.. satu lagi, erin punya CM pon agak dry je..kadang2 adela sticky..but mostly dry la..erin perasan CM mmg x sama every cycle. ke sbb clomid?

mcm ni la erin..every cycle pon mengharapkan preggy, harap2 adela rezeki itu..aminnn.. 

Friday, 29 November 2013

CD15 + lapar

hmmm…sebenarnye x tau nak cerita ape..erin cerita je la ape2 dlm kepala otak ni. hehehe..

erin nak bgtau, sejak erin makan pil subur @ clomid ni, selera erin semakin menjadi2..kejap2 lapar…sikit2 lapar..kenape ye? dulu boleh je makan nasi sekali sehari..skrg ni, every time pon nak makan nasik. bgn pagi2 dah lapar. adessss…penangan ubat subur. bahaya..bukannye erin ni on diet pon BMI tahap normal je. tinggi 161cm berat 53kg. so, x perlu la nak berdiet bagai. cuma erin fikir utk kesihatan je. x bagus pon makan sehari dgn kuantiti yang byk. tadi gi kedai, order nasik goreng daging..byk giler kot sepinggan. mcm boleh makan 2 org. hubby kate, kalo x habis, mintak bungkus. tapi, licin sepinggan…haihhh..kenape dgn erin ni…

tadi kebetulan kat ofis ade health check-up. boleh check bp and glucose. nasib baik la glocose tu tahap normal. hahaha…risau plak..for this month ttc, mcm biase la erin only depends on clomid 100mg + bbt + opk only. lagi satu, erin berBD dgn preseed..my best buddy. mesti kena ada. kalau xde preseed, mcm kering je. maybe my cervical mucus x byk. sorry, tmi plak..seperti yang doc bgtau, CD14, CD16 and CD 18 kena BD. haa..doc pon suruh selang sehari. BD hari2 quality sperm x bagus nanti. membazir sperm je. anyway, if BD hari2 pon boleh pancit en hubby tau. haha.. dlm masa yg sama erin ade buat OPK test. ni ha resultnye…jeng jeng jeng…




betul kan on CD 14 OPK dah positive seperti yg doc predict? so, erin akan ovulate dlm masa terdekat la..cuma kan, bile berBBT with clomid ni, erin rase macam suhu pon ade yg mcm giler sket. tak tau la salah termometer ke, hormon jadi giler sbb tu suhu kadang2 tinggi jugak. okayla, nasib baik ade opk kan. x de la tercari2 bile hari nak ovulate. even period regular pon, kadang2 risau jugak. ntah ovulate ke x erin ni. sekarang kan ade 2 follie yang cantik membesar di kedua2 ovary. adekah dia akan ovulate serentak? masa scan ritu @ CD12, satu 14mm and the other one 18mm. sape tau? sile bagi jawapan. kalau dia ovulate lain2, adekah kita akan dpt 2 kali positive OPK? haaa.byk lagi erin nak kena belajar pasal ovulation ni..


Tuesday, 26 November 2013

Follicle Tracking @ CD12

Salam semua…

Erin & hubby baru je balik dari medan. huhu..seronok gak berjalan tempat org kan..
So, seperti yang di rancang, today is CD12. Erin dah buat appointment ngan Dr Leong @ Alpha Fertility Centre. Nasib baik clinic bukak kol 8 pagi. mmg kitorg nak jumpa doc paling awal sbb lepas jumpa boleh la terus ke office. hehe..

On the way ke clinic tu ade la jem sket je. kitorg sampai ke clinic tepat jam 8.10 am. lewat sedikit la. sampai2 je, terus nurse tu bagi botol utk erin kencing. haha.. dah la x berapa nak rasa nak kencing…last2 dpt jugak bagi sample urine. 

Tak lama pon menunggu..dalam 5 minit tu nurse dah panggil masuk. erin berdebar2 jugak. takut la telur2 x de yang membesar. Dokter ckp dia nak tgk telur erin besar cantik x..pastu nak tengok ketebalan uterus. hoho….seperti biasa, erin mmg fobia dgn alat TVS tu. hahaha..ngilu je rasa.. muka pon jadi pelik…

erin ade bgtau doc, lepas surgery haritu period erin jadi pendek. dalam 4 hari je. CD5 dah spotting. doc kate tu normal. Alhamdulillah.. mula2 scan uterus dulu. tgk ketebalan rahim. cantik dah doc kate.. pastu doc scan kat ovary belah kanan. ade satu telur besar dah sgt comel. yeayyy! doc measure, 18mm.. erin ingat, last time doc x nampak pon ovary kanan sbb erin masih sakit after surgery. pastu doc scan ovary kiri plak. ade jugak telur cantik satu. yang ni plak 14mm. hehehe..suke plak erin tgk telur2 yg comel tu. Alhamdulillah kesan makan clomid hari tu. menjadi la. Normally kalo x makan ubat subur, sebelah je yg ade telur matang. ni ade 2. doc kate sehari telur tu akan membesar sebanyak 2mm. so, dlm 2-3 hari lagi la telur akan pecah. sample urine tadi, doc buat ujian LH. masih negative..so belum masa lagi nak ovulate. doc siap bgtau bile patut berBD haha…harap2 kali ni berjaya la.. aminnnn… ;)

cuma hari ni lepas balik kerja erin rasa mcm mual2 je..loya…kenapa yeee…pastu rasa cam perut kembung. hoho… maybe salah makan kot.

Tuesday, 19 November 2013

On Clomid..

Salam kawan2 TTC…

Erin nak bgtau yang Erin dah start makan clomid pon. bermula CD2-CD6. hari ni dah CD5..doc suro makan clomid 100mg. means 2 biji la sehari. makan tgh hari and malam. so far, Erin x rasa ape2 pon bile makan.nothing…pelik jugak la. sbb bile erin baca blog, ramai je org yg rasa nak muntah2 la..pening la..loya la…tapi erin x plak macam tu. mcm biasa je. takut jugak kalo clomid ni x memberi ape2 kesan pada follicle. harap sgt telur erin membesar dgn cantik..hoho... :)

Actually, hubby erin outstation..die gi medan…waaaaa..sgt sedih tau sbb kena tinggal sorg. kan best kalo are baby, xdela rase sunyi sgt kan. buat pengetahuan semua, erin pon akan gi medan jugak nnt. follow hubby..hahaha…hari jumaat sampai isnin. amik la cuti 2 hari. kalo ikut hubby dari awal, kang kene cuti seminggu plak.

Lepas kitorg balik from medan nnt, the following day is CD12. Erin n hubby dah buat appointment untuk FT dgn doc at Alpha Fertility centre. Telur2 sekalian, tolongla membesar dgn cantik yerr.. :p erin x sabar sebenarnye.. 

Okayla..sampai jumpa lagi.

Friday, 15 November 2013

CD1….

Salam TTCian….

Tengok tajuk pon dah tahu kan…kalau dah title CD1 tu maknanya previous cyle x menjadi la…huhu…aaaaaa~ nak nangis je kan. nampaknye usaha untuk melahirkan baby k-pop x berjaya. hahaha.. xpela kan..semuanya kan ketentuan ALLAH.. semuanya dah tertulis. kite hanya mampu berdoa dan berusaha sahaja. tapi ape2 pon Erin x kan putus asa. sama juga ngan hubby. hubby sentiasa bg Erin semangat.Thanks syg..I LOVE U! 

Kalau cycle yg sebelum ni CD28, cycle kali ni CD29..lewat sehari. sebenarnya Erin dah terfikir nak buat UPT dah. BBT masih tinggi. walaupon suhu dah menurun sedikit but still above the cover line. berdebar2 juga nak ambil suhu every morning di saat2 genting kan. ade juga Erin rasa mual, loya, pening, sakit pinggang, breast tender,cramping..macam org preggy plak. 9 DPO erin dah dpt simtom2 ni…pastu on 12dpo, no more cramping…macam xde pape je. anyway, all these symtoms are due to high progestron level. very similar to pregnant women. so, bukanla erin syok sendiri nak buat2 mcm org preggy yer..mmg macam ni bila hormon progestron meningkat. 

Ni BBT chart last cycle..actually, Erin sgt berpuas hati with this chart. you could tell clearly the follicular and luteal phase. :)


This morning, suhu below the cover line..dah sedey2 dah nak gi office. tgk2, betul2 la sangkaan erin, ade spotting. today is 14dpo. so, it couldn't be implantation bleeding. i'm ovulate on CD15 ok..mmg sah ni period. aaaaaaaa~~~ lama termenung dalam toilet..tengok je spotting tu kat pantyliner…berair dah mata..

lepas tu, message hubby bagitau yg Erin period…dia kate, xpe, sabar..kite cuba lagi. sedikit pon dia xpernah tunjuk yg dia sedey bila xde rezeki baby. walaupon Erin tau hubby mmg sedih….

Okay, esok dah boleh start makan Clomid and buat appointment on CD12.  :)

Saturday, 9 November 2013

Korean Ginseng for TTC

Salam kawan2.. 

Entry kali ni Erin nam share pasal Korean ginseng. semasa erin kat korea, kami di bawa ke kedai/kilang memproses ginseng. kami di beri sedikit sebanyak ilmu mengenai ginseng ni. Actually korean ginseng is the best among China and Japanese ginseng. dorg pon dtg korea beli ginseng kat korea tau. what is so special about korean ginseng? ape yang diberitahu, korean ginseng ni balance. hot and cold. mcm yin and yang la. berbeza dgn china and japanese ginseng yang panas. so x semua org boleh consume.




Actually x semua org di korea boleh tanam ginseng. nak tanam ginseng kena ade kepakaran dan permit drpd government. lagi la ginseng ni harga dia teramatla mahal. proses nak tanam dia pon agak rumit. paling cepat 2 tahun. tu pon ginseng ni boleh di gunakan utk buat chicken ginseng. mostly for medicine 4 tahun baru boleh harvest. dan ade jugak yang 6 years paling lama dah kualiti nya pon paling baik. if lebih pada 6 years, kualiti ginseng pon dah bekurangan. macam manusia la. umur 35 tahun ke atas reproductive system pon dah x berapa baik.




Org korea ni percaya pada kehebatan ginseng. sbb tu la bila sakitkan..kat pharmacy pon bg ubat + ginseng. ubat tu pon bukan fully chemical drugs. erin tau ni pon sbb tourist guide erin yang bgtau. tapi mmg erin pon experience makan korean medicine + ginseng. 2nd day kat sana erin dah flu + sorethroat + batuk. ni ubatnya.. jangan risau, ianya halal. 



dia bg softgel + ginseng. yang dlm botol tu ginseng la tu..pahit?? oohh..tidak..erin x rasa pahit langsung. sangat sedap tau. bila erin makan ubat + ginseng ni, sangat la berkesan. boleh nampak immediate effect. setiap penyakit, ramuan ginseng dia pon berlainan.

Yang ni plak Korean Taekuk Honeyed Ginseng..6 years utk harvest ginseng ni. kira ginseng yang berkuality la. gold standard. ginseng ni sgt sesuai utk wanita. yang ssh nak conceive amatla sesuai. ginseng ni mampu balancekan hormon,period pon x sakit. dulu maharani korea pon ssh nak dpt baby. after consuming this ginseng, dgn izin Allah, dia berjaya pregnant. erin x tau la betul ke x..ni ape yg diceritakan. tapi harga dia makk aii..mahainyeee..1400 USD. so, kalo dlm RM korg kira la berapa yer. satu kotak, ginseng ni boleh last up to 2 years. lamakan? so, erin rasa worth buying. ginseng ni hanya dijual di korea shj. x boleh dpt di tempat2 lain.



Yang ni plak kandungan dlm kotak. kena gunting 2 slice. sikit je. pastu makan je terus. rasa dia manis2 herba sikit. sedapp! Kalau nak tau, erin fikir 80 juta kali tau nak beli ke tak. sama byk. kalo x beli rugi dan menyesal. sbb x boleh dpt lagi melainkan visit korea 2nd time la. kalo beli plak, melayang la duit. mahal teramat sgt tau. Last2, erin beli jugak. lagipon boleh tahan sampai 2 tahun kan. lama tu… erin pejamkan mata je.. Di sebabkan ade 2 org dokter gynae ikut tour skali, erin tanya la dorg..boleh x ginseng ni makan sekali dgn ubat dokter? dia kate boleh je. no problem. sbb ginseng ni pon mcm supplement jugak.

Anyway, ni juga antara usaha TTC. hanya Allah lebih mengetahui. Wallahualam… :)


Monday, 4 November 2013

TTC @ Korea

Dearest all my TTC friends.. :)

Okayla, entry ni erin nak cerita plak usaha TTC sepanjang honeymoon @ korea. Frankly speaking, bukan senang nak berTTC kat tempat org. lagi2 erin tgh ikut tour kan. huhhhh..penat yang teramat sgt! boleh katekan macam tido x berapa nak cukup la. 

Pernah erin cerita dulu yang usaha kali ni just depends on BBT and OPK sahaja. tapi pemakanan susu kambing, buah prune, habbatussauda, olive oil, jus delima erin masih amalkan walaupun di sana. erin bawak tau semua tu. semangat x? Dulu ingat kan nak test OPK kat opis je susah. ni nak test OPK kat Korea much more difficult. toilet dahla xde air..adesss…ni yang lemah ni. tapi Erin buat jugak la. sorok2 tau. hahaha. ni la hasil OPK Erin..tadaa… boleh click pada gambar utk lihat dgn lebih jelas.



 Kalau ikut kan , erin dpt positive OPK on CD14. Actually, before CD 14 pun dah berBD..kesian jugakla kat encik hubby sbb kena berBD walaupun minda dan fizikal teramatla penat. tapi xdela kitorg BD setiap hari. selang sehari la. kalau BD berturut2 pon x bagus kan.Nanti quality sperm x bagus.Kat bawah ni plak hasil BBT chart Erin. 



See..Erin ovulate on CD15. :) anyway, erin sgt berpuas hati la dgn chart ni sbb erin yakin sgt2 erin ovulate.

Haaa..ade satu lagi berita gembira yang erin nak bgtau. actually dalam 10 org yang mengikuti tour ni, ade 2 org doctor tau. yang best nye dorg ni doctor gynae! erin sgt2 la gembira. dah la erin tgh TTC ni kan. so, mmg bykla soklan erin tanye kat 2 org gynae ni. free consultation kan? hehehe.. :p

Doakan Erin berjaya yer utk cycle kali ni. hmm..kalo cycle ni xde rezeki, nampaknye erin akan cuba next cycle with 100mg clomid and FT with Alpha Fertility Centre. 

i'm back! Anyeong haseyo...

Salam kawan2 TTC semua.. Anyeong haseyooo~

Mesti dah boleh agak kan kat mana erin berhoneymoon. hehehe.. of course la ke Korea + Jeju! seronok tu mmg la teramat seronok berjalan2. tapi agak penatla sedikit sebab erin and hubby ikut tour. pagi2 selepas solat subuh dah keluar hotel, malam2 baru dpt balik semula ke hotel. erin pergi korea 8 hari 7 malam. lama kan? i love their culture and of course the scenery too! kat sana mmg teramatla sejukk! erin kan mana biasa sejuk2 ni. paling sejuk 4 degree. haa..bayangkan…erin pergi masa tgh autumn. ni belum masuk winter pon dah menggeletar. it's very cold outside..inside the building got heater so more warmer. kat bawah ni ade gambar2 yang menarik utk dikongsi sepanjang our tour to korea and jeju. :)

@nami island

@nami island

@pyeongchang, cumil kan?

@Teezium, Jeju

@Everland Theme Park, Seoul

@Seoul Tower
  
Okay la kawan2, next post Erin akan kongsikan usaha TTC sepanjang 8 hari di Korea. 

Thursday, 24 October 2013

Honeymoon mood ON!

Salam kawan2 TTC semua... :)

Sorryla Erin update blog ni xde la sekerap dulu kan. sekarang dah masuk kerja. dulu dok memanjang je kat rumah. so, byk la masa tu..

Erin baru je balik dari spa ni..mmm..rasa best sgt bila ada org urut kita..dgn aromatheraphy oil lagi....rasa segar dan nyaman. bahagian perut mmg erin x bg therapist tu usik  sbb ni bukan berurut utk mengandung. utk kawan2 yg lain, sile la manjakan diri anda dengan pergi ke spa. apa salahnya membelai diri utk suami kan. nnt suami lagi syg gitewww..hehehe..

Erin cuti rini...sepatutnye hari ni nak kemas bag utk g honeymoon..tapi sampai skrg satu bende pon x start lagi. hahaha..nak pergi bercuti 8 hari tu.hohoho...biase la..nak dekat2 masa nak bertolak tu barula gabra sket kan.

Hari ni Erin dah CD8. Free from period..Period Erin x lama pon..CD6 dah stop.. nnt nak mulakan project membuat baby pada waktu subur dgn bantuan OPK and BBT sahaja..no clomid...no FT..Erin berserah kepada ALLAH. Pergi honeymoon, tenangkan fikiran..semoga ada rezeki Erin dan kawan2 TTC yang lain..

Okay, sampai jumpa lagi..maybe seminggu kot Erin x kan update blog...lepas balik bercuti nnt Erin update yer..Thanks kerana sudi singgah ke blog Erin...Doakan Erin selamat pergi dan selamat kembali yer..Tata~ ;)

Sunday, 20 October 2013

OPK

Semalam pergi Jusco pastu singgah kat Watson nak beli OPK. hehehe...hari ni dah CD4. nanti CD11 erin pakaila. actually lama dah erin x beli OPK ni. satu, sbb malas nak kencing2 kat ofis. dua, sebab terpaksa sorok2 bawak stick OPK nak masuk dalam toilet. nanti kalo org nampak dorg salah anggap plak. ingat erin ni pregnant plak. padahal bukan UPT..ni OPK la...mmg akan ade double line pon walau negative atau positive..tapi kali ni erin akan pakai OPK masa honeymoon nanti. hahaha..yeayyy..suke sgt sbb berhoneymoon masa subur. hmmm...harap2 berjaya la kan. tapi erin x makan pon clomid yang doc bg hari tu...xpela doc, kite jumpe next cycle jela kalo x berjaya k. xpon, kite x payah jumpe langsung laa. sampaila 9 bulan nnt! hehehehe...


gambar: Google


okay, tu je nak bagi tau dlm dairy cyber kali ni..x panjang pon..sebab x berapa nak ade idea..xde la penat korg nak membaca kan..tata~



Thursday, 17 October 2013

AF CD28..Perfect!

Alhamdulillah...Erin dah 2 hari masuk ofis. macam biasa la malas2 kan nk bekerja. ramaila ofismate bertanya khabar. semua pon bertanya pasal procedure surgery tu. so far, xde lagi suara2 sumbang yg tanya pasal baby..alhamdulillah..permulaan yang baik.

Alhamdulillah sekali lagi, hari ni erin dah AF..dulu dok risau2 kan. after operation, 1st AF erin CD36. Now, 2nd AF dah back to normal cycle. CD28. perfect! AF kali ni, mmg ade cramping. tapi tak la macam last cycle. sampai terbaring makan pain killer kan...sekarang luka kat dalam rahim tu insyaAllah dah sembuh..erin x sakit macam dulu lagi...

Hari nie jugak baru dapat tau update kawan2 skola dah 3 org preggy. semua dah 2nd child. sedih sedikit..tapi lebih kepada gembira.. ntahla..kali ni xde plak erin emo2 kan bile dpt tau news mcm ni. kena kawal perasaan. dorg pon semuanya mendoakan erin dpt baby lepas ni...aminnn...Ya Allah, berikanlah kami zuriat..

Tu je la Erin nak update kan. x panjang la. erin pon tgh mood swing.... K bai..

Monday, 14 October 2013

This cycle

Seperti biasa Erin x mengharapkan apa2 keajaiban pon yang berlaku dlm cycle nie. Erin cuma nak share my latest BBT chart for this cycle. tengok kat bawah ni..



Initially, the coverline should be on CD11. mmg kitorg x plan nk preggy pon sbb doc x bagi baru 1st cycle after surgery. when days goes by, the line shifted to CD15. hahaha...tapi CD16 tu dah berBD. masa BD tu, coverline masih lagi kat CD11. mana la tau.  gulp....tapi erin rasa x mungkin preggy la sbb if Erin ovulate on CD15, the egg only can survive up to 12-24 hours je kan. BD pon dah malam. x sempat. unless Erin BD on CD12-CD14 during fertile CM. 

I realized my body temperature is rather much higher compared with others. org lain punya suhu dalam 36.1 bila ovulate 36.4 gitu. erin punye mcm panas tahap gunung berapi. ade juga sampai mencecah 37.0. huhhhh...rasa2 mcm nak demam pon ade. don't the surprise, normally, bila suhu tgh melambung tinggi, bila hari nak AF, suhu boleh turun menjunam rendah secara mendadak. sbb tu la bila berBBT nie, kita boleh tau awal2, kita preggy ke x just by measuring your body temperature. so bila AF datang lambat pon x payah la nak gelabah buat UPT. result mmg confirm negative bila suhu rendah sbb progestron pon dah rendah. it's very unlikely if your temperature is low and you got positive UPT.

Sepanjang hidup Erin berTTC nie, sekali saje seumur hidup Erin pernah guna UPT. tu pon sebelum Erin tau ade kaedah BBT ni. the simplest and cheapest way to detect pregnancy kan. cuma kena discipline and consistent la. Erin ade lagi 2 UPT digital Clear Blue yang belum pernah digunakan sehingga ke hari ini. bila agaknya Erin boleh pakai ye....hmmm... :'|

Today is CD26. my normal cycle is around CD26-CD28. so, tgh tggu AF je la ni. maybe tomorrow or day after. kalau esok, mmg masakla erin. dah la hari raya haji. kat kampung plak. bukan ape, Erin takut, Erin akan period pain yang teruk sbb 1st cycle after surgery ritu mmg sgt2 sakit. hopefully x berapa sakitla nanti. 

Okay, sampai jumpa lagi... ;)

Friday, 11 October 2013

Vagina Lubricant

Entry kali ni lebih kepada 18sx kot. Oleh itu, sesiape yang di bawah umur mohon jgn baca la. tapi kalo korg nak bace jugak, lantak korg laa..hahaha.

Erin nak citer pasal lubricant ni. i mean sex lubricant. macam pelincir la.. sewaktu berBD sometimes kite rasa macam kawasan miss V tu kering, ataupun kekurangan pelincir. so bile nak bersama pon rasa kurang seronok la kan. Especially during non-fertile time. kalo erin la boleh rasa sakit. Pada zaman jahilliyah dulu, erin ada guna air liur juga..tapi kan, korg tau tak actually saliva can kill sperm?? 

kalau x cayer, korg boleh gugel la..you may find kind of below answer. therefore, a BIG NO NO to use saliva as vagina lubricant. 

"If you’re trying to get pregnant, better tell your guy to keep his mouth away from down there. Sorry to spoil the fun, but while saliva doesn’t exactly wipe out all sperm, it does have a slight spermicidal activity. Research has found that when saliva was added to normal semen, it induced a “shaking movement” in 12 percent of the total sperm population. It only happened in high concentrations of saliva, but researchers did find that sperm motility (their ability to swim) was cut down significantly. Their conclusion was that saliva had a “deleterious effect on sperm motility and activity” and should not be used as a vaginal lubricant. So save the oral sex for days when you’re not ovulating and keep to the other kind of sex when the focus is on making a baby."

Sebelum Erin berkecimpung dlm dunia TTC nie, erin beli je ape2 jenis lubricant kat pharmacy. bukan erin beli la. hubby yang beli. hehehe...malu la kot kalo erin nk beli. biar dia yang beli sambil buat muka selamba je dgn cashier tersebut (cehh ayat skema..).
Ni la jenis2 lubricant yang berada di pasaran. nak berBD mestila kena enjoy. org kate jgn stress. 




image: Google


Lubricant seperti di atas berlambak la jual kat pharmacy.Yg KY jelly tu, erin perasan doc pon guna masa buat TVS. Lubricant Durex play tu ade plak perisa2. hahaha...korg paham2 la kenapa ia berperisa ye... :p

Tapi korg tau x, all lubricants mention above also not sperm friendly?? hoho..... even kat botol dia pon ade tulis " not advisable for baby making. it may slow down the sperm motility"..haa..lebih kurang gitu la ayat nye. erin memamg terkejut la bila dpt tau. yela, before this just pakai je la. x pernah pon nak membaca ape yg tulis kat botol tu kan.aaaaa~~terus la gugel..mmg betul pon..

Untuk sesiape yang ade masalah pelincir, jgn risau..there's still few lubricant on shelf that is sperm friendly...contohnye..jeng jeng jeng...

image: Google

Erin pernah cari kat pharmacy,mmg x ade..merata pharmacy jugakla masuk nak mencari lubricant. tetapi hampa...last2, erin gugel je. beli online. lubricant yang fertility friendly ni berkali2 ganda lebih mahal daripada yang biasa tau. kalau x silap erin harga dia RM85 satu. pastu bukan nye byk pon 1 tube tu. Erin beli yg Pre-seed.. So, erin just boleh bagi review yang tu je la. dia punya lubricant mmg similar tu your Egg White Cervical Mucus (EWCM). non-scented..mmg best la. it comes with 9 applicators. so, kalau nak pakai tu kena inject kat dlm vagina la before BD. inject tu pakai applicator. kalo sapu kat luar je, dia cepat dry. x berapa effective. lagi pon, bende ni mahal.so, tak nak la membazir kan.

Okayla, tu je yang boleh erin cerita. dah byk menulis ni. harap korg paham la. Oleh itu, secara kesimpulannye, kalau nk pakai lubricant, beli la yang sperm friendly yer.. ini ditujukan khas utk yang berTTC. :)

Wednesday, 9 October 2013

6 weeks

Heheheh..tajuk harusla propa kan..erin pregnant? Alhamdulillah..tapi itu hanya dlm mimpi..erin nak bgtau yang erin dah hampir 6 minggu MC ni. bayangkan 6 minggu x masuk ofis. lama kan? rasa macam amik maternity leave plak. hmmm..bila dpt amik maternity kan..x sabar plak rasanya. erin nak sgt bercuti pastu kat sebelah ade baby yang cumil..wahhhh bahagianya...erin mmg kuat berangan..

Hari ni dah CD21. tapi erin x mengharapkan ape2 miracle pon dlm cycle ni. maklumla nie adelah 1st cycle after the surgery. doc pon x bagi erin conceive lagi. bahaya.. okay, erin kena la terima kan. dah sakit nak buat mcm mana.

2nd cycle nanti erin nak cuba conceive naturally la. tanpa bantuan clomid. nothing. lagipon nak jumpa doc on CD11 or CD12 tu mmg x sempat pon. kami berada di luar malaysia. gi honeymoon. tenangkan fikiran..sedih pon ade sbb nk sgt doc buat follicle tracking (FT).

Sebenarnya erin dah malas nak masuk ofis. nak jadi housewife je la. hehehe.. tapi tunggu la dapat baby dulu kan. aminnn...suatu hari nanti..yerr..one fine day.. :) 

Monday, 7 October 2013

Appointment with Gynae #2

Salam kawan2 TTC....lama plak x update blog. setelah 'down' 2-3 hari..skrg dah ade semangat sedikit nak update blog. :)

Sabtu lepas 5/10/2013, erin and hubby gi Alpha Fertility Centre kat Damansara. ingat x sebelum ni erin ade bgtau yang kitorg ade buat 2nd Semen Analysis. lepas makan supplement bagai nk rak, mesti la nak tgk hasilnye kan? sampai je kat sana, kitorg x tunggu lama pon. dlm 30mins mcm tu, nombor dah dipanggil untuk masuk jumpa doc.

Kat tgn doc ade satu kertas "Semen Analysis Report"...dup dap dup dap...doc pon explain la setiap satu line... overall result, mmg marvellous! boleh lihat di bawah ini...erin sgt happy walaupun ade a few incidator tu border line je. doc kate "Your wife boleh pregnant nie..quality of the sperm cantik.." 



Anyway, result yang mcm nie pon hubby makan ubat x berapa nak consistant. kalau consistant, boleh improve lagi. insyaAllah..selama nie hubby makan proxeed plus + tribestan + speman..doc kate, makan 1 jenis pon dah memadai.okayla doc..kitorg just habiskan je speman +tribestan tu..nnt just continue makan proxeed plus je.. erin n hubby pon rasa proxeed plus lebih byk membantu sebenarnya. kalau baca review pon mmg proxeed plus mostly positive feedback. 

Doc pon ade interview erin juga...erin pon bgtau la erin pernah ada fibroid tapi dah buang, tube xde masalah..lepas tu doc suruh baring kat katil. dia nak buat TVS..hoho...malu la juga sbb doc laki kan. tapi bukan doc tgk pon. dia tgk screen je...erin mcm biasa la..mula la buat muka pelik sbb ade benda asing dlm tuttt..hahaha..tapi erin berdebar2 jugak tau..takutla kalau doc jumpa fibroid lagi ke, cyst ke...endo ke..pcos ke..fobia jugak dgn TVS nie..

"Today is CD17, kalau ikut u punya normal cycle, sepatutnye u dah ovulate la..uterus u mmg cantik to carry a baby...kat sini ade kesan surgery tu..belah kanan kan fibroid u dulu?" erin cuma angguk je.."yang ni u punya ovari..ade 1..2..telur..very nice..kita tgk ovary belah kanan pulak..." cari punya cari...erin rasa sedikit tidak selesa..sakit sikit kot.."i can't find your right ovary cos i don't want to push to much..u pon baru je lepas sugery kat belah kanan uterus..xpela, next time kita tengok okay.." 

Lepas buat TVS tu, doc kate "Everything is normal..sperm okay, ovary okay,egg pon okay, uterus okay..." erin tanye "doc, sy ada pcos x" tiba2 je tanya sbb mostly kawan TTC ada PCOS..i think PCOS is quite common nowadays..  "no, you xde PCOS..telur okay..kalau ade PCOS mesti ade byk egg yg x matang dlm ovary.." erin lega..."from my observation, u can get pregnant naturally.." hehehe...tersenyum lebar la erin masa tu.dlm hati Alhamdulillah...so far lepas buang fibroid, kitorg stop dulu TTC.. 

doc: i give u clomid...pil kesuburan..u pernah makan x?
erin: pernah dulu..6 bulan yang lepas kot. sekali je..
doc: did the doctor monitor your egg during that time?
erin: nope..sy ambil pil tu dari klinik biasa je..
doc:owhhh..okay..i give u clomid 50mg..makan 2 biji sehari from CD2 to CD5..on CD11 or CD12, u come & see me okay. i nak buat TVS tgk telur u macam mana. ada perubahan atau tidak.
erin: okay..thanks doc.

doc kate after 2nd cycle lepas fibroid surgery dah boleh TTC...punya la erin nak tggu 3 months. kalau macam ni, happy la..lagi cepat mencuba, lagi bagus kan. cuma erin rasa, for next cycle erin x nak makan clomid lagi la..sbb kitorg dah plan nak ke Korea for 1 week. CD11 tu pon dah kat Korea. mana la sempat nk jumpa doc kan. we will try first with unstimulated cycle..insyaAllah..org kate kalau makan pil subur ni kene ade doc monitor. x boleh main suka hati je nak telan. betul x?hmmm..


okay, sampai di sini sahaja.. :) 

Treatment Cost
Clomid 50 mg (10 pills) : RM 50
TAS : RM 100
TVS: RM 130
Consultation: RM 120

Total: RM 400

*mahal...uwaaa..demi utk dptkan zuriat. xpela..

Friday, 4 October 2013

Jauh di Sudut Hati...

Time erin tgh tulis post nie erin pon x tau la ape perasaan erin skrg ni...
Tadi erin dpt message dari WhatApps Group..ade kawan nie, dia send gamba UPT +ve  Clear Blue..
Kawan erin nie baru dalam 4 bulan kawin..erin xde la rapat sgt ngan dia..
Lepas dia send gamba tu, maka berduyun2la manusia ckp congrats2 kat dier..
erin x terucap apa2..ntah la...maybe kawan erin just nak berkongsi kegembiraan dia dgn kawan2 yg lain..
erin rasa cemburu, gembira, sedih, nak menangis, kecil hati, rendah diri...
ntahlaaa..patut ke erin mempunyai perasaan mcm ni??
kenapa org lain semuanya senang je nak dapatkan zuriat? tapi bukan erin? kenapa?
erin x kuat.....ye, erin x kuat nak hadapi semua nie..
mungkinkah erin terlalu sensitif? terlalu ikutkan perasaan?
terus menitis air mata ini... 
kawan erin ni siap cakap "usaha tangga kejayaan"...huh....siapa x sentap??
dia x tau ke dlm group tu ade erin yang sgt inginkan zuriat?
usaha? kamon laaa..jgn ckp pasal usaha..byk dah usaha erin buat. hanya Allah yang tau..
kalau kawan2 TTC yang pregnant, i'm more than happy, but not my usual friend..
mmg erin purposely nak luahkan kat blog sbb kawan2 TTC je yang paham perasaan erin...

ya ALLAH..Kau berikanlah aku kekuatan...



Thursday, 3 October 2013

Pernah x korg terfikir?

Pernah x korg terfikir macam mana reaksi korg bile tengok UPT +ve?

Pernah x korg terfikir macam mana keadaan baby bila buat ultrasound?

Pernah x korg terfikir macam mane rupa korg bile mengandung?

Pernah x korg terfikir macam mana rasa bila baby tu gerak2 dlm perut?

Pernah x korg terfikir macam mana rasa bahagia tu bila hubby bercakap2 dgn perut?

Pernah x korg terfikir macam mana perasaan mengidam tu?

Pernah x korg terfikir macam mana balik kampung dgn perut membunting?

Pernah x korg terfikir macam mana sakitnya melahirkan baby?

Pernah x korg terfikir macam mana perasaan korg bila mendengar tangisan bayi saat dia dilahirkan?

Pernah x korg terfikir macam mana perasaan bila jari jemari si kecil menggenggam jari anda? 

Pernah x korg terfikir macam mana perasaan bila anda menyusukan bayi sendiri?

Pernah x korg terfikir macam mana perasaan bangun tgh2 malam bila bayi anda menangis?

Pernah x korg terfikir macam mana perasaan bila ambil gambar family bertiga sambil dukung baby?



credit: google


p/s: mood erin tgh weng ni....macam2 terfikir....tapi pernah x korg pon fikir macam erin?

Wednesday, 2 October 2013

Sekiranya...

Sekiranya Engkau kurniakan kami zuriat
Akan kami curahkan sepenuh kasih sayang ini
Akan kami didiknya menjadi anak yang soleh & solehah
Seandainya ini adalah yang tersurat
Aku redha dgn ketentuanMu ya ALLAH
Walaupun terkadang diri ini tidak kuat menghadapi dugaanMu... 



credit: google



Tuesday, 1 October 2013

Semen Analysis

Salam kawan2 semua...sekejap je kan dah masuk bulan October..setahun sudah hampir berlalu perjalanan TTC erin. erin sgt berharap this year erin boleh conceive..tapi semuanya atas ketentuan Allah..InsyaAllah...erin x kan berputus asa. erin pon harap kawan2 yang lain pon sama juga.

Untuk post ni erin nak cite pasal semen analysis.in previous post erin ade citer yang sperm hubby x berapa okay..sperm count je okay..quality (speed & shape) tidak memberansangkan. bila doc bgtau result mmgla susah nak terima kan. lebih2 lagi encik hubby. lelaki...mestila tercabar keegoannya bila tau result 'anak2 berudu' nya x menepati criteria. tapikan doc cuma cakap verbally je on the result. xde proper report macam erin tgk dlm internet. bgla proper reportkan. senang juga nk refer kat mana2 doc yang lain. doc ada bagi encik hubby makan Proxeed Plus, Tribestan & Speeman. Kalau nak tahu, ubat2 ni pon bukannya murah tau. boleh tgk breakdown dia kat bawah. nie erin bg total harga untuk stock sebulan je:

1)Proxeed Plus : RM360 (serbuk..kena bancuh dlm air. sehari 2 sachets. perisa lemon.sekotak ade 30 sachets.ni harga 2 kotak (sebulan) RM 180 X 2)

2) Tribestan: RM 180 (Sehari makan 2 biji)

3)Speman: RM 43 (ade 100 biji sebotol. makan 4 biji sehari. 2 pagi 2 malam)

Total ubat 'anak2 berudu' = RM 583

huh....mahal x? kalau ade kawan2 dpt harga lagi murah drpd erin dpt ni, bgtau la ek. yang ni semua erin beli kat Klinik Pakar Wanita Medina. kat Taman Melati tu. erin pon xtau la kenapa doc bagi 3 jenis. erin baca2 kawan2 lain cuma makan satu jenis je. yang erin tau,yang betul2 ubat adalah Proxeed Plus. Dr Zubaidi pon rekemen yang nie. yang Tribestan & Speeman tu hanya herba2. tapi walaupun herba, ade juga kawan2 TTC yang makan ade improvement.


sebelum kitorg buat semen analysis, encik hubby dah 2 bulan makan supplement zinc + vitamin E shaklee. agak consistent jugakla dia makan. tu yang bile buat semen analysis dia x berapa nak risau. siap confident lagi sperm dia okay. tgk2 result sgt menghampakan...maybe badan dia x serasi kot dgn supplement Shaklee. terus dia stop makan shaklee. makan 3 jenis ubat yang doc bagi.

Hari sabtu lepas (28/9/2013), kitorg buat 2nd semen analysis. yela kan...dah makan ubat...nak la tengok hasilnya. memula gi la kat Damai Fertility Centre. dah bg ic dah register semua, tetiba encik hubby kate cancel la. kite pergi kat tempat lain. ntahla..maybe dia x selesa kot. nurse kat situ macam x puas hati je ngan kitorg. hahaha...Pastu kitorg gi kat Alpha Fertility Centre..yang ni encik hubby macam confident je. kitorg just walk in je. sbb nk buat sperm test. erin x nak check ape2 pon sbb masih on recovery. cuma nak review result x boleh on the same day. doc x available. kena review next saturday la. 

Kat Alpha Fertility Centre ni, erin tengok x ramai la melayu. mostly chinese la. maybe population kat Damansara ni ramai chinese kot. encik hubby cerita, dekat bilik semen production room tu ade satu kerusi yg boleh baring. pastu dinding semua cermin la. siling pon cermin. ape motif? ntahla..hahaha... the best part is ade TV and VCD 18SXXX.. ki3...ni mmg lawak. ;P

cukup sampai di sini je erin cerita ye..on the semen analysis result tu, erin akan update lepas dpt resultnye nanti yer..tata~