Thursday, 18 December 2014

We're Expecting a GIRL! =D

Hehehe...semalam check up.. Baby dah 21 weeks! cepat rasenye dah 5 bulan berlalu. hari ni doc kate dah boleh tengok gender! wow! excited nye! Actually kitorg x kesah pon boy or girl..asalkan sihat pon cukup. 

masa scan tu, baby ni gerak2. susah doc nak detect tutttt~ ki3.. last2 nampak jugak la burger.. hihi.. :p It's a GIRL! hubby kalau boleh nak baby boy tapi naluri erin ni kuat mengatakan yang baby ni adalah girl. sejak masuk 2nd trimester ni erin suka berdandan...suka shopping..beli barang mekap. pelik betul... last week, erin dah 'terbeli' 5 lipsticks tau. x pernah macam ni. selalu nya erin akan habiskan lipstick yg ada dulu baru beli. pastu kan, asyik nak pakai dress je... masuk kedai baby, mesti pegang baju pink! kasut pink! nampak x kepelikan di situ??

Yang tu doc buat 2D scan la. scan biasa aje. in 2 weeks time, next appointment for detail 3D scan. yang ni nampak lagi jelas la kot. erin rasa skrg ni musim baby girl kot. sbb ramai kawan2 yg expecting baby girl. 

Pasni boleh la erin start membeli barang for baby! So, segala andaian yang kalau tak ada morning sickness in 1st trimester kemungkinan baby boy x boleh pakai la ehhh..sbb erin tak ada sangat alahan. Tapi baby girl jugak! Syg baby~ sbb mama rasa senang je nak mengandungkan baby. Tak susahkan mama. :D

Sepanjang pregnancy ni, erin perasan yang cervical discharge ni terlalu banyak..sampai buat erin x selesa tau. asyik tukar pantyliner aje. Erin takut la kan ade effect kat baby ke...bgtau doc pasal ni. doc kate, mmg normal discharge akan keluar dgn byk for preggy mommies sbb mucus tu actually yang protect the baby. lebih kurang mcm baby's antibody la. Cuma kalau ada rasa gatal maybe sbb terlalu byk akan menyebabkan yeast infection. Erin pon bgtaula, mmg gatal pon..especially tgh malam..bukan kadang2 tapi almost everyday. Pastu doc kata dia akan bagi ubat. makan je pil. utk vaginal infection. Lega rasanya bila dah bgtau doc. Malam tu terus makan ubat. 2 biji pil. sekali makan aje. malam tu erin dah boleh tidur dgn lena. Alhamdulillah...Harap tak de lagi dah gatal2 ni. 

Okay, tu saje update. Tata... ;)





Thursday, 27 November 2014

Hubby Outstation...

Hubby outstation 6 hari..Pergi Palembang..mcm Parameswara pulak..
Erin nak ikot tapi hubby tak bagi. dia risau sangat kalau erin naik flight. Takut pressure.
Walaupon dah 18 weeks. Semua org terbang sana sini..x pe la..erin kena jaga kandungan.
So, erin x boleh naik flight sampaila baby lahir nanti..

Hari tu gi check-up..baby dah besar. Doc kate baby tunjuk jari telunjuk "satu"..hahaha
tengah membilang ke baby? Doc kate x boleh tahu gender lagi. kena tunggu next check up..utk buat 4D detail scan doc suggest buat masa 24 weeks. maybe lagi clear kot. 
4D scan ni optional.. saja2 nak tengok baby dengan detail. sbb if ultrasound biasa pon doc dah boleh detect abnormality. biasanya if ada abnormality baru doc go for 4D detail scan tu. That's for medical reason. Tapi 4D ni erin ngan hubby saja2 nak buat. nak tengok muka baby. ;)

Okayla...boring pulak. 
Tengah shopping online. hahaha..window shopping aje.. :p

Tata~

Tuesday, 18 November 2014

Kisah akak salesgirl TTC...

Hari Ahad lepas, erin & hubby gi shopping kat OU. Sebenarnya nak redeem credit card points. Tapi alang2 tu, erin nak la beli bra, panties, pants.. hahaha..dah nama pon pompuan. Pantang masuk shopping mall.

OU ni terlalu besar untuk erin..mmg la besar. hujung ke hujung rasa mcm berkilo2 meter. hahaha..dengan perut buncit ni kan nak bawak. redah jugak la. bila penat, rehat kat bench. banyak je bench kat tepi2. 

Kawan2 erin pesan, kalau beli bra, baik terus beli nursing bra. xdela 2-3 kali dok beli bra kan. mmg bra sekarang ni dah tak muat. terasa kecik. kelenjar susu dah membentuk agaknya. dari before tau preggy sampai la sekarang sakit breast ni masih tak surut2. Sakit dia sangat terasa masa bangun tido. tak tau kenapa. Disebabkan erin pon berniat nak fully breastfeed baby nnt, so erin beli je la nursing bra terus.

Masa tengah usha2 bra tu datangla akak salesgirl ni. tengok dia mcm dah agak berumur la.  Akak ni pon bantu erin pilih bra mana yang sesuai dan saiz bra yang sesuai..siap pakaikan lagi. tapi kat luar baju la. malu kejap...hahaha..

Berikut adalah perbualan kami:

Akak salesgirl: Adik mengandung dah berapa bulan dah?

Erin: Dah 4 bulan kak...

Akak salesgirl: Pertama kali mengandung ke? (maybe dia dpt agak sbb erin cam blur2 je nak beli nursing bra..)

Erin: Yer kak...

Akak salesgirl: Akak dulu nak dapat sorang sangat la susah..7 tahun akak tunggu, tak ada rezeki. Macam2 orang sekeliling mengata kami suami isteri..mandul la, malang la, ada bela hantu la..sedih sangat. Tapi lepas 7 tahun, Allah makbulkan doa kami suami isteri. Lepas je akak dapat seorang anak, tak lama lepas tu, dengan izin Allah akak mengandung lagi. Sekarang anak dah 7 orang. 

Erin: waah..ramai nye anak2 akak.

Akak salesgirl: Setiap tahun akan mengandung. Lepas je dapat anak pertama, murah pulak rezeki kami.

Itu sahaja..

Bagi erin akak ni lagi tabah dari erin. 7 tahun menunggu. lama tu. erin 3 tahun pon dah rasa macam2. tapi berkat kesabaran dia Allah kurniakan rezeki melimpah ruah selepas itu. erin pon harap lepas ni usaha utk dapatkan anak yang seterusnya dipermudahkan. 

Sedikit sebanyak, perbualan tadi telah menjadi inspirasi buat erin. Erin harap kawan2 lain yang masih menunggu zuriat, teruskan berdoa dan bersabar. Allah adalah yang sebaik2 perancang. Janji Allah itu pasti..!

Sekian...

Thursday, 13 November 2014

Maternity pillow...

Salam kawan2.. ;)

Bila dah masuk 2nd trimester ni kan, erin selalu je sakit belakang & sakit bahagian tulang punggung. tak boleh nak duduk satu tempat tu lama2 sangat. nanti lagi sengal. masa tido malam lagi la. kejap mengiring belah kanan, pastu mengiring ke kiri... kadang2 hubby tolong urut kat belakang. urut punggung pon skali..hahaha..sensor plak! time solat erin masih lagi mampu solat berdiri macam biasa. kalau solat duduk lagi sakit kot. masa sujud adalah saat paling best. erin rasa lega sikit semua tulang bahagian punggung tu.. hehe...sebab tu org kata pergerakan solat adalah yang terbaik utk ibu mengandung. Oleh itu, sujudla lama2..:D

Actually erin dah lama dah usha maternity pillow nie..usha dalam tenet je la. kat kedai tak berkesempatan. bantal berbentuk cacing tu..hihi..ingatkan murah. tengok harga..boleh tahan jugak yer. maybe sebab besar kot. pastu macam selesa. Ada usha kat Zalora..kaler pink. tapi x boleh nak bukak pillow case utk basuh. Pastu cari2, jumpa la maternity pillow kat  sini . yang buat erin tertarik sebab banyak sangat design. hehehe..pastu ada zip. boleh basuh. 

Nie contohnya...erin panggil bantal cacing...Nama pon Geboo. mmg gebu pon bantal ni.


Order hari ni, esok terus sampai. hehehe.. harga RM240 sekali dengan postage. bila sampai tu, terkejut kotak dia besar. patutla mahal..

Bila baring atas bantal ni...fuhhh, lega semua sakit sengal2 kat belakang, kat punggung.. dapatla erin tidur lena di malam hari. yeahhh..bantal ni bagi support kat tulang belakang. mmg superb la sapa yang cipta bantal ni. zaman mak erin dulu x wujud pon bantal ni. haha.

Bila hubby balik kerja, dia pon nak cuba la bantal ni. suka betul dia peluk.. erin gi mandi jap. lepas mandi...aikkk..kedengaran dengkuran..hahaha...lena hubby tido dengan bantal cacing ni...siapa yang pregnant ni? hehehehe...

Lepas bersalin, bantal ni still boleh guna as nursing pillow. letak je kat pinggang. senang nak breastfeed. walaupon mahal sikit bantal ni tapi erin rasa worth buying. Yang penting no more sakit2 belakang. 

Okay, tata~






Tuesday, 28 October 2014

Welcome 2nd Trimester!

Now, pregnancy erin dah masuk 14 weeks.. tak sangka dah lepas 1st trimester. Lega pon ada. tapi erin still kena hati2 juga. dah masuk 2nd trimester ni rasa mual dah kurang. walaupon still perasaan nak muntah tu ada. start maghrib sampaila tgh malam rasa mual akan menjelma. syukur erin xde la tahap sampai lembik. 

Erin dok rumah tido aje....lama pulak tu. dah jadi macam kucing Garfield. penat, mengah aje..tu yang jadi pemalas. org kate, baby boy la kalo asyik tido aje..kite tengok ye betul x atau sekadar mitos. ;p

Kawan2 ofis semua erin dah bgtau yang erin dah preggy. erin masih tengah unpaid leave ni. so, ofismate masih beranggapan yg erin buat ivf la. hahaha.. erin just announce pregnancy & dah baper weeks. kalau dorg pandai, kira la sendiri logik ke tak weeks tu. erin baru on leave 2 bulan. pregnancy dah 3 bulan. malas nak cerita lagi yang erin tak jadi buat ivf. nnt lepas masuk ofis, erin cerita la. cuma kawan terdekat je yang tahu erin tak buat ivf pon. walaupun normal conceive tapi erin still bercuti sbb hubby suruh continue je unpaid leave ni. parents & MIL pon kate rehat aje kat rumah. dah la nak dpt sorg ni pon susah. kena be careful. 

Last check up masa 12 weeks. Appointment pukul 4.30pm. sampai PCMC pukul 6pm. Jalan jem & hubby pon ade meeting. tu yang lambat. nasib baik dokter ade lagi. Alhamdulillah baby sihat. hubby siap rakam video lagi image ultrasound tu. nanti xde la mama & papa rindu sangat kan. Next check up lambat lagi. another 1 month.

okayla, xde idea dah nak tulis ape. next time okay. tata~





Monday, 29 September 2014

Update 8 weeks & 9 weeks

17 September 2014
Masa nie kandungan erin dah 8 weeks. So, far erin tak de la alahan yang teruk2 sampai sesetengah preggy mom tu lembik ke, tak lalu makan ke..makan setakat nie Alhamdulillah selera aje. Tapi erin tak boleh nak makan banyak sangat. Rasa macam cepat kenyang. Selalu nya hubby erin yang yang tolong menghabiskan makanan erin. hihihi..Mual2 tu memang ada..ade la sekali dua je yang muntah balik makanan. yang lain cuma keluar angin aje.Untuk hilangkan rasa mual, erin kena selalu mengunyah la. selalunya erin makan kismis aje.

Today, erin ada appointment kat PCMC. Jumpa lagi Dr Aziz. Jeng jeng jeng.... setiap kali jumpa doc mesti ada perasaan berdebar tu. Ntahla...sebab erin ni golongan TTC kot, macam2 perasaan..kejap rasa mengandung, kejap rasa tak.. Adeh...Orang lain rilex je kan..

 Inilah hasil scan baby erin..masa ni dah 8 weeks. Size baby baru 1.75cm. hmmm sangat kecil kan.

Doc Check jugak heartbeat. Laju tau jantung baby berdegup..Subhanallah!


19 September 2014
Lepas 2 hari erin gi checkup, tetiba bangun pagi tu ada brownish spotting. Tak banyak pon..Campur sekali dengan creamy CM. perasaan takut tu mmg ada...erk...kenapa ni..tapi perut takde la sakit ke ape ke..macam biasa je. Alhamdulillah...sekali je keluar..Lepas tukar pantyliner baru dah hilang dah spotting tu. CM takde langsung. Very dry..

20 September 2014
Bangun pagi cuma ada secalit brownish spotting.Pastu CM dah kembali creamy kaler putih macam biasa...macam takde pape yang berlaku.. erin takut jugak, buat UPT masih double line terang. Alhamdulillah...

25 September 2014
Today baby dah 9 weeks. Erin mmg ade appointment kat Alpha Fertility. Mesti korg pening kan kenapa erin pergi 2 hospital. hahaha..Sebenarnya kalau ikutkan kami dah tak nak pergi ke Alpha Fertility dah. Tujuan asal mmg nak buat fertility treatment aje kat sini. Ingatkan, hari tu dah last jumpa doc dah. Tapi disebabkan ada spotting tu, hubby erin pon risau jugak. dia kata, baik kita jumpa je doc kan. At least kita tau keadaan baby kan. Erin bgtau la kat doc yang erin ade brownish spotting sikit. Doc kata, kalau spotting kaler coklat tu biasanya okay aje. Jangan spotting yang kaler fresh blood tu. yang merah tu bahaya. Pastu doc tanya erin ada sakit ke tak.. erin kata la tak de sakit langsung. Pastu doc terus scan. Kali ni doc dah tak buat TVS lagi. lega jugak la kan. Tak payah scan ikut bawah. doc kata baby dah cukup besar untuk nampak kalau scan kat perut. Inilah hasilnya...


hihi..cumil tak baby? Happy sangat dapat jumpa baby tau..kejap je baby dah besar. ni ukuran dia dah 2.57cm. Doc dengarkan heartbeat lagi...Okay je kata doc.jantung baby sihat..pastu doc tunjukla ni tangan dia,ni kaki dia..doc suruh perhatikan...nampak tangan dan kaki baby tengah gerak2 dengan begitu aktif..Subhanallah...indahnya ciptaanMu Ya Allah...Doc kata, kalau baby yang selalu gerak2 tangan kaki ni bagus sebab otak dia tengah berkembang pesat. Cukup nutrient. Alhamdulilllah... Lepas tu doc scan lagi kawasan sekitar rahim. tengok ada tak kesan2 pendarahan. Doc kata semuanya dalam keadaan baik. ;)

Bila balik rumah tu, banyak kali erin dan hubby tengok gamba ultrasound baby ni.. kerisauan semua hilang bila tau keadaan baby sihat. Hubby kata rugi pulak tak record video kan masa baby tengah bergerak2 tu. Takpela, next time.. ;)

sebelum tu, erin nak bgtau yang kami dah dapat balik duit IVF deposit. ;) RM3,880. hihi..yeay!


Next appointment dalam masa sebulan lagi. Lamanya rasa.... 

Friday, 5 September 2014

Kantung Baby & Early Heartbeats :')

First and foremost erin nak mintak maaf jika entry ini atau entry2 selepas ini akan mengguris hati kawan2 TTC atau membuat kawan2 kurang selesa. Tiada niat untuk mengguris perassan sesiapa cuma erin nak mencoret pengalamam pregnancy untuk dijadikan kenangan dan panduan di masa2 akan datang. :)


27 August 2014
Kami ke Prince Court Medical Centre. Dah buat appointment dengan Datuk Dr Aziz pukul 10.30am. Kalau ikut perkiraan, masa ni erin 5w3d. Badan terasa letih even berjalan pergi toilet pon rasa jantung laju. Actually, erin agak berdebar2 nak berjumpa dengan dokter sbb takut ade masalah ape2 ke dengan pregnancy. Yela, 3 tahun kami menunggu saat ini, memang ade keraguan di dalam hati. Erin berharap sangat kali ini erin & hubby dapat melihat kantung baby dan erin sangat berharap baby berada di kedudukan yang betul. Bukan di ovary, bukan di fallofian tube. Bukan ectopic pregnancy.... dup dap dup dap...

Jumpa Dr Aziz...dia sangat happy erin pregnant. Actually, Dr Aziz jugakla dokter yang pernah membuang fibroid erin pada tahun yang lepas. Dia terkejut bila kami memberitahu yang kami pernah 2 kali failed IUI dan dah pon merancang utk IVF. Tu la kan...rezeki..
Lepas tu dokter pon scan..dokter Aziz ni dia tak buat TVS pon. dia akan buat TAS je. Abdominal scan. Alhamdullah, baby berada pada kedudukan yang betul. iaitu di dalam rahim. Lega.... 



Erin pon tak paham gak bila tengok image ni. dokter kate, tu kantung baby..... kat tengah2 tu..nampak tak macam cincin..rasa teruja sebentar.. Nak menangis pon ada. 

4 September 2014
Kami ke Alpha Fertility..Dokter janji hari tu nak scan and dengar heartbeat baby. Buat pengetahuan, nanti kami tak pergi lagi dah ke sini. Sebenarnya kami ke Alpha Fertility hanya untuk buat fertility treatment. Walaupun agak jauh dari rumah, tapi kami sanggup redah aje demi dapatkan baby. Mungkin sampai akhir bulan ni je kot. Sedih juga nak tinggalkan Dr Leong. Dia sangat baik.. :)

Dr Leong pulak scan ikut bawah la. mcm biasa dia buat TVS. Terus nampak dengan jelas kat screen ultrasound itu.. dia cerita pasal air ketuban..yolk sac...macam mana baby dapat makanan. hahaha. Pastu dia tunjuk kat mana baby tu berada...kecik cumil aje...dokter besarkan image..nampak la organ yang berdenyut2 itu.. Dokter kate itu la jantung baby.. Subhanallah.....indah nya ciptaan Mu Ya Allah... nak mengalir air mata ini melihat nyawa yang berada di dalam rahim ini. Lepas tu, dokter terus focus kat area jantung baby and kuat kan sound.. terkesima sebentar kami mendengar bunyi heartbeat baby..Ya Allah, macam tak percaya..laju sangat jantung baby berdegup. dua kali ganda laju..baby dah ada nyawa ni...kesian pulak dia sorg2 dlm tu..baby mesti kuat ye sayang. jangan takut2. walaupun kat sana gelap tapi mama selalu ada temankan baby.. :)  

Macam tak puas pulak nak dengar hearbeats baby..mcm nak beli je mesin ultrasound tu..hahaha.. takpela, next appointment mama & papa dpt jumpa baby lagi. yeay!

Dokter bagi:
-Obimin
-Calcium
-Duphaston 
-Progynova

Folic acid & multivitamin dah tak payah makan lagi sebab semua sekali dah termasuk dlm pil Obimin.


Okay, sekian...



Tuesday, 2 September 2014

Symptoms by DPO

Assalamualaikum...

Now erin nak share antara symptom2 yang erin rasa sebelum BFP. Kalau korang nak tahu, erin ni suka sangat Gugel macam2 symptom dalam masa 2ww tu. bila terjumpa yang hampir sama, mula la hati berbunga2. Feeling2 preggy gitewww.. :P

Dalam masa yang sama, erin juga mencatitkan sedikit apa yang erin alami sepanjang 2ww dlm application Fertility Friend. Sejujurnya, symptom BFN cycle lagi macam2...Bila BFP ni symptom dia takde la macam2 pon. Pelik kan..

Inilah antara symptom2 nya. Erin listkan by DPO. 

1DPO- Rasa mengah sedikit
2DPO- Nothing
3DPO- Rasa mengah
4DPO-Nothing
5DPO-Creamy CM yang sangat banyak. Tender breast. Sakit breast bila bukak bra. 
6DPO-Nothing
7DPO- Breast teramatla sakit
8DPO-Breast sakit sangat2. Even pakai bra dan berjalan pon sakit
9 DPO-Breast sakit sangat2. Even pakai bra dan berjalan pon sakit
10 DPO-Breast sakit sangat2. Even pakai bra dan berjalan pon sakit
11DPO-Breast sakit sangat2. Even pakai bra dan berjalan pon sakit
12DPO-Breast sakit sangat2. Even pakai bra dan berjalan pon sakit
13DPO-Breast sakit sangat2. Even pakai bra dan berjalan pon sakit. Terasa mengah.
14DPO-Breast masih sakit. Feeling crampy at night. Macam ada sedikit spotting sebesar jarum. sikit sangat.
15DPO- Sakit breast. mengah sangat.
16DPO-Boobs sakit lagi..Suhu BBT masih tinggi..UPT Dip & Tell, Clear Blue BFP!!!

Itu sahaja lah symptom2 yang erin rasa.Lebih kurang sama sahaja setiap hari. Tender breast adalah symptom yang paling ketara. Daripada 5 DPO sampai la sekarang tau symptom breast tenderness belum stop lagi. Tak ada rasa tanda2 nak surut pon.. Rasa macam nak kena tukar bra baru jer. haha..

Okayla...itu sahaja nak cerita. ;)
Lepas ni erin akan share my pregnancy journey pula yer. 

To all my TTCians friends, erin x pernah lupa mendoakan sekalian mendapat rezeki zuriat. Teruskan berusaha dan jangan sekali2 berputus asa. Janji ALLAH itu pasti!


Thursday, 28 August 2014

BBT Chart during BFP Cycle..



BerBBT setiap hari bukanlah perkara yang mudah. Perlukan disiplin yang sangat tinggi. Walau mengantuk mcm mana pon, erin terpaksa juga bangun sebab nak melengkapkan BBT chart. kalau ada lompong2 mcm tak cantik pula chart.

Sebenarnya dah hampir 2 tahun erin berBBT. Gigihkan? hehehe... sebelum erin memulakan  fertility treatment lagi erin dah start berBBT. Chart semuanya normal. with solid cover line. Ovulation detected, suhu remains high until 13-14DPO, then it dropped dramatically.Itu chart sebelum start treatment. tapi bila dah start treatment. makan clomid, chart dah pelik sikit. makan Duphaston pon sama. Bila dah start nak buat IUI lagi la chart jadi haywire. Ovulation pon dotted line je. Agaknya suhu badan kita akan berubah kot bila bermacam2 ubat masuk dlm badan.

Erin sangat galakkan kawan2 TTC  sekalian untuk berBBT sebab daripada graph, kita boleh tahu bermacam2 masalah kesuburan. macam2 boleh detect. Antaranya ialah:

1. Waktu ovulation yang sebenar. memanglah ovulation boleh jugak kita detect pakai OPK tapi waktu sebenar ovulation terjadi adalah melalui BBT chart sahaja. Once OPK dah positive, 12-36 jam lagi baru kita akan ovulate. tapi bila? tu kena tanya BBT chart lah. hihi..

2. Sebenarnya PCOS pon boleh detect melalui kaedah ini. Apabila BBT chart suhunya naik turun naik turun like a rocky mountain, you have the possibility to have PCOS. You cannot detect when is actually the ovulation takes place. Lepas tu, tak nampak dengan clear follicular phase and luteal phase. Keadaan ini haruslah berlaku setiap kitaran tanpa sebarang ubat-ubatan barulah anda ada kemungkinan mengidap PCOS. tapi kalau sebulan je cycle pelik, that's normal. erin pernah baca dlm setahun akan ada satu cycle yang abnormal. salah satunya anovulatory cycle di mana seseorang itu tiada ovulasi berlaku dalam kitaran haidnya pada bulan tersebut.

3. Keseimbangan hormon. Seperti yang kita tahu hormon estrogen sangat penting utk pembesaran folikel. Luteinizing hormon (LH) pulak penting untuk mematangkan folikel. Itulah yang di kesan melalui OPK dan membuatkan OPK positive. Satu lagi hormon progesteron pula penting utk persediaan rahim semasa kehamilan. Daripada BBT graph pon kita boleh detect. Apabila ovulasi dikesan, contohnya dlm graph di atas, ovulasi berlaku pada CD16. 

CD1-CD15 - adalah follicular phase. Hormon estrogen adalah tinggi di sini.
CD17 onwards- adalah luteal phase. Make sure suhu tinggi di sini kerana kadar suhu yang tinggi menandakan hormon progestron kita cukup untuk menampung kehamilan. satu lagi, suhu yang tinggi haruslah maintain sehingga 12-14 hari iaitu 12DPO (Days past ovulation) ke atas kerana kalau seseorg itu mempunyai Luteal Phase yang singkat, ada kemungkinan susah utk sustain pregnancy apabila berlaku kehamilan nanti. Ia juga dipanggi Luteal Phase defect. kalau nak tahu dengan lebih lanjut, boleh la gugel sahaja. hehehe.. :p

So, nampak tak, daripada BBT chart pon kita boleh tahu sama ada kita ni ada masalah progestron yang rendah ke tak. Suhu tinggi = progestron tinggi. 

4. Dapat detect kehamilan. ini berlaku apabila suhu selepas ovulasi iaitu suhu di peringkat luteal phase maintain tinggi sehingga 14 hari ke atas.. you are most likely to get a positive pregnancy test. macam mana erin rasa kemungkinan erin pregnant adalah daripada BBT chart. erin jarang la pakai UPT every month sbb daripada graph pon dapat tengok suhu makin hari makin jatuh. so, membazir je la beli UPT. tambah pula sedih kalau negative. di sebabkan suhu badan erin maintain tinggi dah 16 hari...erin dah mula rasa something wrong...adakah betul erin pregnant? tengok2, mmg betul erin dah pregnant. Alhamdulillah. Kalau tengok chart kat atas tu, bila UPT positive, dia terus keluar garisan warna hijau. :)

Sekarang ni erin dah berhenti berBBT.. bila pregnancy dah detect, tak payah lagi la nak BBT. Tiba2, suatu hari erin bukak Fertility Friend application, erin dpt message ni..


Dengan itu, dengan rasminya erin akan stop berBBT. ;)


inilah termometer yang sentiasa erin gunakan pagi2 utk berBBT. selama 2 tahun tau. bateri  pun masih ada. x pernah padam. semangatnya termometer ni sama seperti kentalnya  semangat erin utk terus berTTC. inilah termometer yang banyak berjasa dan tidak pernah kenal erti putus asa.. :')

BBT chart ni adalah hadiah yang paling indah bagi erin.. erin dpt detect bila ovulation dan juga baby yang terhasil adalah daripada hari BD yang mana satu.. hahaha.. ni mmg baby bulan Syawal. kemungkinan embrio melekat pada uterus pada CD26 sebab ada temperature drop sedikit. 

Sekian...erin rasa dah banyak pulak membebel.. hihihi... next time erin tulis lagi yer..

Tuesday, 26 August 2014

Antara Usaha & Tips2 Sebelum BFP...

Salam TTCians... :)

Kat sini erin nak kongsi ape usaha yang erin dan hubby buat sampai la kami tiba2 dapat BFP secara mengejut. masih terkejut dan tak percaya lagi. Sorryla, entri ini agak panjang. erin harap ia ilmu yang berguna untuk dikongsi dengan rakan2 TTC yang lain.

Pemakanan (Erin):
-Multivitamin (Blackmores)
-Folic Acid
-Madu
-Pati Delima Gulsan (bagus utk ovary)
-Buah prune (sebab mempunyai antioksidan yang tinggi-baca drpd blog Dr Adilah)
-Susu kambing Hi-Goat
-Olive oil (capsule)
-Habbatussauda (yang ni erin makan before ovulation sahaja. lepas ovulate, erin stop sekejap sebab ada yg cakap habbatussauda ni panas)
-Buah kurma
-Buah Tin

Pemakanan (Hubby):
-Proxeed Plus (minum setiap hari, untuk tambahkan sperm count, sperm quality, bentuk sperm yang sihat) 
-Olive oil (capsule)
-Habbatussauda

Semua pemakanan di atas erin amalkan setiap hari. Memang kena disiplin, walaupun erin tau sampai nak muntah kadang2 menelan semua ni. tapi nak baby punya pasal. terpaksa jua. Sebenarnya, before plan nak buat IVF pon erin dan mula amalkan. ;)

Semasa ber'BD':
Guna lubricant Pre-Seed..yang sperm friendly. erin pernah cerita dlm post sebelum ni. boleh click  sini

Cuma apa yang lain sikit 3 bulan terakhir adalah erin amalkan minum air zam zam iaitu air solat hajat mak erin. Perlu diingatkan, doa seorang ibu adalah doa yang paling mustajab. Apa sahaja usaha dan ikhtiar kita, bagitau ibu. In Shaa Allah, ibu akan mendoakan & merestui apa yang kita usahakan. ibu bapa dan ibu bapa mertua tahu usaha kami untuk mendapatkan zuriat. Daripada 10 liter air zam zam, tak sampai separuh pon air itu erin minum, dah berjaya conceived. ;) sebelum minum, erin baca Al-Fatihah 3 kali, selawat nabi 3 kali, Ya Bari' Ya Khaliq Ya Musawwir 3 kali

Satu lagi petua..yang ni baru period cycle ini erin amalkan.. Last minute erin & hubby amalkan. walaupon kami dah plan nak buat IVF, tapi masih ada secebis pengharapan di saat2 akhir. kami cuba kaedah ini utk cuba conceive secara natural. Hanya cycle kali ini sahaja harapan kami. Alhamdulillah dengan izin ALLAH, rezeki ini hadir di saat2 akhir. Syukur Alhamdulillah.

Siapa yang pernah dengar ceramah Ustaz Sharhan pasal petua nak dpt kan zuriat. boleh click video ni..


Petuanya...
-Bahagikan telur ayam kampung 14 biji suami dan 14 biji isteri. telur ayam kampung tau..
-Campurkan sebiji telur ayam kampung (separuh masak) bersama dengan satu sudu madu asli
-Amalkan minum selang sehari. Suami isteri kena makan la. ade 14 biji seorang, selang sehari minum, dlm 28 hari dah habis. 

Erin harap kawan2 dapat cuba petua ni. hubby okay je telan telur ayam kampung dan madu tu. erin tak dpt nak telan sekaligus. sampai berair mata erin nak telan. So, apa yang erin buat adalah telan asing2. mula2 telan madu dulu, pastu baru telan telur ayam kampung separuh masak.

kejap...sebelum makan tu kena baca:
-Surah An-Nahlu (Ayat 69)
-Surah At-Tin
-Selawat Nabi 7 kali

Selain daripada itu, jangan lupa buat solat sunat.
Lebih kurang 3 bulan sebelum conceived, erin amalkan solat sunat secara istiqamah.

Solat Dhuha
2 rakaat setiap hari..Kalau nak tahu keajaiban solat sunat Dhuha dalam memberikan rezeki, cubalah amalkan. erin cuba amalkan seminggu je dulu..pastu erin dah tak boleh nak tinggal kan solat dhuha lagi. rasa macam bersalah pula. bukan nak menunjuk2, niat erin cuba nak berkongsi bersama kawan2 TTC semua. Even dekat ofis, walau macam mana busy pon, erin akan cuba luangkan sekejap masa untuk solat Dhuha. The powerful of solat dhuha terletak pada doa Dhuha. erin boleh menangis setiap dan sebak bila membaca doa solat dhuha setiap kali selepas solat. mula2 mmg susah nak hafal, pastu dengar nasyid kat bawah ni daripada kumpulan UNIC, 2-3 kali dengar, erin cuba hafal doa ni. 





Solat Hajat
Dulu erin buat solat hajat ni sesuka hati erin je. bila rasa rajin, baru buat. Tapi lepas tu erin nak cuba buat secara istiqamah. Yelakan, kita ni bila nak kan sesuatu, mestilah kena mintak dengan bersungguh2 dengan ALLAH. buat berkali2. macam anak kecil yang nak mintak ibu bapa belikan barang permainan. banyak kali kan budak tu mintak. macam tu jugak la kita yang nak sangat zuriat. kena mintak banyak kali dengan ALLAH. jangan buat sambil lewa.InsyaAllah Allah akan mendengar setiap doa dan rintihan hambaNya...Yakin lah dan bersangka baik dengan ALLAH.

Dalam sujud yang terakhir tu erin baca:


setiap ayat tu erin ulang sebanyak 3 kali. pernah ustazah bagitau, jika sesuatu doa itu kita ulang sebanyak 3 kali, In Shaa Allah, akan dimakbulkan. 
-Doa Nabi Yunus 7 kali. 



-Ayat 1000 Dinar 1 kali


*Erin amalkan solat sunat hajat setiap kali selepas solat fardhu.


Doa Amalan Harian
-Ayat 1000 Dinar. biasanya ayat ni kita akan nampak ramai yang gantung kat kedai2 atau pon kat rumah. ayat seribu dinar sangat hebat dalam memberikan rezeki. tapi kalau gantung saja, tak baca pon tak guna. Cuba la hafal. tak panjang pon. :) setiap hari, erin akan baca ayat seribu dinar ni sebanyak 3 kali. 

-Surah At-Taubah ayat 128-129. Baca 3 kali sehari.
kalau nak tahu betapa powernya Surah At-Taubah ini, boleh click di sini http://mystormreaders.wordpress.com/2013/03/12/kelebihan-ayat-128-129-surah-at-taubah-tahukan-saudara-tentang-powernya-ayat-ayat-ini-jika-di-amalkan/
Surah ni pon erin baru tahu daripada boss erin. dia yang suruh erin amalkan setiap hari agar dimurahkan rezeki.

-Zikir Ya Bari' (Yang Membuat Membentuk & Menyeimbangkan) Ya Khaliq (Yang Maha Pencipta) Ya Musawwir (Yang Membentuk Rupa). Zikir dibuat 100 kali setiap kali selepas solat fardhu. 

-Bismillah 5. Mungkin ramai yang tak tahu khasiat Bismillah 5 dalam merawat penyakit dan gangguan jin/sihir. Kalau nak tahu dengan lebih lanjut boleh click http://shafiqolbu.wordpress.com/2012/04/12/khasiat-bismillah-5/

Bismillah 5 ni erin amalkan setiap kali lepas solat fardhu. erin baca ulang 7 kali sambil kedua2 belah tapak tangan diletakkan pada pangkal rahim.





-Berdoalah dan berikhtiar.. berdoalah dengan meletakkan sepenuh pengharapan kepada ALLAH.. In Shaa Allah doa2 kita akan termakbul.

Kita hanya mampu berdoa, berusaha dan bertawakal kepada ALLAH. Yang lain kita hanya serahkan kepada Allah... :)

Ini sahaja yang dapat erin kongsikan..Semoga bermanfaat. ;)




Friday, 22 August 2014

IVF Cancelled.....Miracle Do Happen~

Erin pon tak tahu nak mulakan daripada mana.. sebab masih dalam keadaan terkejut. Baru je 2 hari lepas Erin post pasal appoinment. Erin pon masih on Buserelin for 10 days.

21/8/2014- Pukul 6.20am dah terjaga daripada tidur. Nak bangun solat subuh..mcm biasa, erin kan akan ambil suhu BBT. memang terasa badan ni panas. Erin agak pelik, sebab ni dah 16DPO tapi suhu masih belum drop. Normally, 13-14DPO dah jatuh menjunam dan Erin akan period atau spotting. Demam ke? Breast teramatla sakit.. Masa appoinment hari tu doc kate, Erin akan period   1 week later sebab melalui ultrasound, mmg dah confirm Erin ovulate. 

Okay fine, Erin pon ape lagi, terus la capai UPT. ade Dip & Tell UPT beli hari tu, satu dah pakai masa before jumpa doc. Of course la negative. CD22 guna UPT kan. Ape kata UPT satu lagi tu Erin guna pagi ni. Ala, kalau negative pon xde la sedih sangat sebab mmg dah nak buat IVF pon.. Daripada bacaan BBT, Erin ovulate CD16. So CD16+14 days = CD30. hmmm CD30 patutnye period dah due okay. tapi hari ni dah CD32. means period Erin dah lewat 2 hari. huhhh...! 2 hari je pon. Erin pon dengan selambanya test.......



....

.........

.......................

....................................................

...................................................................................

...

...


....


...



.....





......




.........


resultnya.....

Faint positive! Dalam 15 seconds kot.



Errkkk......betul ke apa yang mata Erin nampak ni? ke tengah bermimpi??!! Ape lagi, terusla kejut hubby sebab nak double check. Sebelum ni x pernah pon Erin nampak line ke 2 ni. Faint line pon tak pernah..Hubby pon bangun dengan muka lalok..hahaha... 

Erin: Abg, tadi ayg ade buat pregnancy test..tengok macam nampak ade 2 line. Cuba abg tengok, ke Ayg yang silap baca.

Hubby pon terus ke toilet....dengan mata kuyu..

Hubby: satu line je... 

Erin: Line ni laa..Nampak tak..faint line.

Hubby: Haah...ade line tapi kabur. tu pon kira positive ke?

Erin: Yela..patutnye macam tu la. ni UPT bukan OPK. Abg, nak tak kite test lagi sekali guna Digital Clear Blue? nak betul2 confirm..

Hubby: Okay, cuba la.

UPT Digital Clear Blue tu dah lama dah Erin beli. Tapi masih belum pernah pakai. belum expired lagi.. sebab nk pakai saat2 macam ni la. Bila ragu2 dgn result UPT..




Test test........adeh..berdebar rasanya...lama pulak keluar gambar jam pasir tu...

.........

......................

...............................


.................................................

:::::::::



::::::::





memula perkataan 'Pregnant' muncul.. Erin dah bergenang air mata ni...antara percaya dengan tidak. 3 tahun kami suami isteri menanti saat ini..Tak lama lepas tu, keluar pulak "2-3 weeks". Kalau ikutkan dah 4-5 weeks pregnant la sebab doc akan kira from 1st day of period.Kali ni Erin lebih yakin yang result positive. Ya ALLAH, syukur padaMU Ya ALLAH kerana memberi kami rezeki zuriat ini..Lepas solat Subuh, terus kami Sujud Syukur.. :')

Macam biasa, patutnya Erin kena continue inject Buserelin pukul 7 pagi. Tapi Erin & hubby risau la..Takkan nak cucuk jugak kan. takut nanti effect baby. Pukul 8.30am, Erin call Apha Ferility.. cerita semua...nak cucuk ke tak Buserelin ni. Nurse kate stop injection. Nurse nak refer pada doctor. 5 minit lepas tu clinic call balik.. Nurse kata, doc mintak datang ke clinic hari ni juga. 

Hubby Erin terus EL today. Erin tak ape.. mmg tengah unpaid leave pon. hehehe... 2 positive UPT tu Erin bawak je...Kat clinic nurse mintak ambil urine lagi skali. ambik lagi ke? Kat rumah rasa nya dah 3 kali shi shi...masih ada lagi ke HCG tu? okayla, Erin tadah je la urine..pastu nurse timbang berat.. 53.4kg. static jee.. pastu nurse ambil blood pressure. agak tinggi. maybe Erin nervous kot. terasa jantung ni bergerak laju. Nurse kate, hari ni juga doc kena confirmkan pregnancy sbb Erin on IVF program. still on medication. If normal cases, biasanya kita x jumpa doctor lagi. sebab terlalu awal.

Tak lama lepas tu, doc dah panggil masuk.."Congratulations! You are pregnant. UPT positive" depan Erin ade UPT tu...yes, it's double line!



Doc nak buat TVS. 2 kali Erin tanya nurse, scan bawah ke? nurse angguk je. bila scan tu nampak ovary..fallopian tube.. semua dalam keadaan baik. pastu doc pusing scanning probe tu ke arah uterus...lama dia tengok..Lining sangat tebal tapi doc belum nampak apa2 lagi. baru 4 weeks.."it's rather too early..belum nampak apa2..in 2 weeks time, you come again, i must see the sac and hear the baby's heartbeat" Erin & hubby tersangat la gembira. walaupon x nampak apa2 daripada ultrasound itu.

Doc bgtau, IVF program cancel.stop Buserelin. Doc suruh continue folic acid, multivitamins. Doc juga bagi Progynova & Duphaston untuk kuatkan rahim. IVF deposit tempoh hari kami akan dapat refund balik. :) 

Cost:
Duphaston- RM84
Progynova- RM28
UPT- RM30
TVS- RM90
Consultation- RM90

TOTAL: RM 312

Next appointment in 2 weeks time.
After 3 years of marriage, finally, the two lines found! Yes, i believe in miracle...

So, there will be NO IVF.. In Shaa Allah.. 

Thank you ALLAH! =D


Nanti Erin akan share antara usaha2 Erin sebelum BFP..Erin doakan kawan2 pon akan dapat merasai nikmat ini. Doakan Erin dan baby sihat yer. ;)















Wednesday, 20 August 2014

Appointment 11/8 & Buserelin 0.5ml

11 August 2014- Di sini lah bermulanya perjalanan IVF erin. ye, IVF yang pertama. mcm biasa, kami mmg suka buat appointment pagi2 sebab lepas tu boleh erin & hubby terus masuk ofis. so x payah la nak ambil cuti bagai kan.

Appointment kali ini semasa CD22. selalunya erin jumpa doc masa hari nak dekat2 subur aje. doc buat TVS. dah agak dah..doc cuma nak check whether period erin akan dtg x lama lagi atau tidak. nak tau dah ovulate ke belum. bila check tu doc kate ET dah tebal. telur belah kanan & kiri ade satu. tinggal kantung je. means erin dah ovulate dah period akan datang bila2 masa sahaja. Syukur Alhamdulillah. erin kan dah pernah lewat period 3 weeks hari tu. so erin takut la kali ni jadi lagi. tapi kali ni erin yakin sedikit yang erin dah ovulate sebab suhu BBT stable. 




solid coverline...lama dah x dpt bbt yg mcm ni. selalunye dotted line aje. bila makan ubat, inject ubat hormon mcm2 dlm badan, BBT pon jadi x stable. cycle ni erin tanpa sebarang medication. 

kembali kepada cerita tadi, doc kate, erin kena inject Buserelin 0.5ml bermula hari ini. masa tu CD22. erin kan buat long protocol, so process IVF akan start awal.cycle yang sebelum nya. x paham ehh..contohnye cycle depan kita nak buat IVF kan, jadi cycle ni CD21 dah start Buserelin injection. bukan FSH injection lagi. Buserelin ni some sort of down regulation drugs. ape yang diberitahu, dia nak bagi both ovaries rest sebelum mulakan stimulation injection (FSH). Long protocol ni banyak la nak kena inject2 berbanding short protocol. Lepas inject Buserelin, doc kate, dia dah in control dengan erin punya cycle. so, x perlu risau la nak kejar hari subur ke. senang utk clinic sebenarnya. erin tengok doc tulis, 1/9 nak kene start Gonal-F dan tarikh OPU adalah on 13/9. 

Lepas keluar dari bilik doc, nurse ajarkan mcm mana nak inject Buserelin. perut erin ni dah lali sgt dengan jarum. so, xde la takut sgt. Hubby duduk je sebelah tengok. padahal dia la yang kena inject erin hari2 nanti. Nurse bgtau kali ni dosage Buserelin paling tinggi iaitu 0.5ml. Next stage, doc akan kurang kan. depends la..tengok mcm mana badan erin response dengan ubat. 25/8 ni ade appointment lagi. 

Lepas inject, both of us kena ambil darah. Nurse kate untuk check Talasemia, HIV, etc...x ingat dah.. yang erin ingat, doc ambil darah erin lagi banyak. darah hubby sikit je. tapi en hubby yang takut lebih. hahaha... 


tu tangan en hubby tau tgh pegang Buserelin

tengokla betapa byknya syringe kan. rasa mcm 28 batang kalau x silap. orange syringe okay. yang dlm botol tu la Buserelin. Suprefact tu brand dia. so, bermulalah episod mencucuk setiap hari. erin akan dicucuk setiap pagi pukul 7am. sebelum pergi kerja la. rasa nya lepas habis kesemua syringe ni, en hubby dah boleh jadi dokter la. :p

Detail cost:
Buserelin 11ml- RM580
Blood work (husband & wife)- RM235
TVS- RM90
Syringe- RM30
IVF deposit- RM4000
IVF Consultation-RM430

Total cost: RM 5365


okayla, nnt erin cerita lagi yer. :D





Wednesday, 6 August 2014

Kenapa IVF?

Mmg x sangka yang treatment kami suami isteri akan sampai ke tahap ini. bila erin cakap yang erin nak buat ivf kan, org mesti question kenapa nak buat ivf sedangkan usia masih muda. byk masa lagi nak berusaha. org yang tanya tu tak tahu pon usaha kita selama ini. dia ingat kita ni terus pergi hospital cakap nak buat ivf ke? padahal dah mcm2 dah kami lalui... makan pil, injection, IUI, etc... semua dan kami lalui. dah hampir setahun erin dan hubby buat treatment. tapi masih belum berhasil. mungkin Allah nak uji erin. kita yang TTC ni harusla kuat menghadapinya. ckp pasal usia ni kan, 29 tahun bukanlah muda sangat pon. kawan2 yang sebaya erin, yang kawin sama tarikh pon sekarang ni dan ada 2 org anak. yang baru kawin 5 bulan pon sekarang dah preggy. so, sampai bila nak tunggu baru nak buat ivf kan? ivf pon salah satu ikhtiar juga. berjaya atau tidak itu urusan Allah. kami tak nak lah dah lanjut usia baru nak buat. dokter pon suruh buat awal. nanti kalau buat lambat, quality telur pon dah kurang. betul tak? tadi erin borak la dgn sorg kakak ofismate ni. dia pernah buat IVF sekali dan 2 kali FET. tapi ketiga2 nya tak ade rezeki. erin kesian sgt kat dia tau. berkahwin dah dekat 10 tahun. dia ckp, dia dah tak larat nak menangis lagi. dah tak ade air mata lagi. nanti maybe dia akan cuba IVF lagi. sangat tabah.. erin tak tahu lah erin boleh jadi sekuat dia atau tidak. masa OPU, telur dpt byk tapi maybe kurang berkualiti sebab usia dia pon dah lanjut. erin doakan Allah kurniakan dia zuriat. siapa tahu kan? janji Allah itu pasti!

Ada 2 org kawan erin masa buat OPU tu dokter tak bius langsung! dorg kata mmg sangat sakit masa telur tu disedut. procedure di buat masa sedar.. ada x kawan2 ttc yang lain buat procedure OPU tanpa sebarang bius? erin rasa patutla ivf cost jadi murah sedikit sbb x de ubat bius. erin punya ivf nnt akan pengsan terus. x sedar. lega la sedikit mendengar. masa ET nnt kan, kita kena request ke kalau nak dokter kosong kan bladder? ET kan dibuat masa full bladder. erin ni pulak jenis yang cepat je nak shiii shiii. hahaha... masa IUI dulu punya la tahan kencing. dah la kena baring sejam..

sebenarnya erin ni nervous jugak nak buat ivf ni. dalam masa yang sama, x sabar pon ade.... x sabar nak jumpa dokter hari isnin ni. erin akan buat long protocol. rata2 daripada pembacaan blog ttc, ramai yang buat short protocol. ade yang kawan ttc yang buat long protocol? erin pon x tahu kenapa doc pilih long protocol ni. 

okayla, nnt erin update lagi ye. tata! :D


Monday, 4 August 2014

3 days EWCM..

Today is CD15...
Dah masuk kerja. sebenarnya lemau sangat badan ni nak kerja. tapi nak raya pon x de mood jugak. haha... paham2 la kite yang TTC ni kan. takut sangat bila ditanya soalan2 yang boleh menyentapkan jiwa raga. so far, raya tahun ni x de soalan ni diajukan pada erin. erin balik kampung belah husband aje. sedara belah sana x tanya pon pasal baby. Alhamdulillah.. x de la erin beraya berendam air mata mcm tahun2 yang lepas. ni pon nasib baik parents erin turun beraya di KL. nak raya sama2 di KL. Actually sedara mara yang belah erin la yang suka tanya soalan pasal baby...raya tahun ni erin x berjumpa pon dgn dorg. so, xde la soalan itu. :)

Termasuk hari ni dah 3 hari keluar ECWM.. harapnye betul la ni masa subur erin. kalau betul, alhamdulillah. suhu masih belum naik tinggi. kite tunggu dulu. 

Ni erin nak cerita sedikit. teringat peristiwa pagi tadi. tak tahulah nak marah ke nak gelak..hari tu kan mak erin ada bekalkan air zam zam solat hajat 10 liter. disebabkan botol tu terlalu besar dan berat, erin pindahkan la sedikit air zam zam solat hajat tu ke dalam botol 1.5 liter. hari2 minum. ade la tinggal separuh botol dah. pastu pagi tadi masa nak gi kerja, erin tengok aikkkkk kenapa botol tu 1.5 liter dah penuh balik? padahal erin x tambahkan air zam zam pon...hmmm...ape lagi, erin tanye la hubby. x de org lain dah dlm rumah tu....

erin: Abg, kenapa abg penuhkan botol tu?
hubby: Abg nak isi air wiper kereta la. dah kering dah. cermin pon dah kotor.
erin: Abggggg....arghhh..abg tau x tu air zam zam solat hajat? 
hubby: looor...ye ker? mana la abg tahu..abg ingat air zam zam yang dalam botol besar tu
erin: xpe la, abg dah penuhkan dengan air masak..ayg masih boleh minum lagi. 
hubby: ehhh..jgn minum...abg penuhkan dengan air paippp..
erin: ape?? air paipp??! arghhh...

hadoiii...hubby erin ni.... terus erin masam mencuka pagi2.. dia pon pujuk la.. last2 erin tergelak jugak. sebab rasa lawak pulak. last2 air zam zam tu mmg jadi air wiper kereta.

nasib baik la ade byk lagi air zam zam.. :D
itu same cerita. sekian. 

Friday, 1 August 2014

Salam Syawal..Alhamdulillah cycle kembali normal ;)

Dearest TTCians..
fuhhh fuhhh..tiup sana sini.. bersawang agaknya blog ni. hehehe..
Lama rasanya blog ini terabai. sorry ye kawan2. ade je cerita sebenarnya cuma maybe erin ni malas nak menaip kot.

Hari tu kan erin dok risau sebab last cycle period erin lewat hampir 3 minggu. Makan norethisterone (norculut) untuk turun darah sbb dokter suruh makan. Alhamdulillah the following cycle period erin kembali normal.   cycle only CD25! Tapi period kali ni agak pelik juga sebab erin langsung xde rasa sakit2 breast. mmg la agak cuak..sbb bila breast x sakit bermakna period lambat lagi nak datang. 


Data daripada BBT chart, erin menjangkakan erin ovulate awal. Sebab tu cycle pendek. Syukur sangat2 akhirnya Allah makbulkan jua doa erin utk kembalikan period cycle yang teratur. cuba tengok BBT chart erin kat bawah ni..


Click untuk image yang lebih jelas


haaa..cube pulak tengok chart yang ni. yang ni chart masa cycle period yang ting tong itu. giler panjang kan cycle. sampai CD53! sakit senggugut hanya Allah yang tahu betapa peritnya nak menahan. -_- 



Click untuk image yang lebih jelas

Masa CD1 hari tu erin terus call Alpha Fertility. erin cakap next cycle erin dah ready nak buat IVF. so, nurse pon dah set kan next appointment 11/8/2014. Tak sabar rasanya nak memulakan treatment. semasa bulan Ramadhan erin stop treatment sekejap. Hari nie pulak erin dah CD12. belum ada tanda2 nak ovulate. tapi xpela..kite tunggu dulu. insyaAllah jika diizinkan Allah. :)  

Rasanya masih belum terlambat untuk erin ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin. erin nak minta maaf jikalau penulisan erin ni ada yang tersinggung ke, berkecil hati ke, erin mintak maaf banyak2. kosong kosong yer... :D

Kejap je dah masuk bulan August kan? InsyaAllah akhir bulan ni erin akan ambil unpaid leave. erin nak focus IVF treatment. Kawan2, doakan erin yer...

Okay, jumpa lagi next entry!......






Tuesday, 8 July 2014

CD13..demam :(

hmmm...hari nie CD13..semalam CD12 dah ade nampak egg white. harap mata erin x salah tengokla..haha..tapi yang sedihnye dlm masa yang sama erin demam and cirit birit. dari semalam. hari ni erin amik mc. x masuk kerja. doc bagi antibiotic. tapi erin takut nak makan. dah fobia dgn antibiotic ni. sbb dulu makan antibiotic telur x membesar. huhu....

erin harap sangat lepas ni period cycle akan kembali normal.. takut lagi jadi mcm cycle lepas. terpaksa makan ubat utk induce period. :( raya kali ni maybe erin x balik kampung. parents yang dtg sini. lega sikit x jumpa makcik2 yg kepochi. cuma balik kampung husband je la. yang tu x leh nak elak la. tapi erin akan cuba jadi kuat.. insyaAllah. semoga raya tahun depan kami sambut bertiga atau mungkin berempat. mana la tau dpt twins. hahaha.berangan jap... ;)

anyway, x sabar nak teruskan treatment lepas raya nnt.

Tuesday, 1 July 2014

Happy Ramadhan- CD6

Hari ni erin dah CD6... finally kan. menses datang jugak setelah hampir 3 minggu tak datang okay. seperti yang erin jangka, darah period sangat la byk. CD2 start melimpah ruah. dah la kat ofis masa tu, sakit senggugut hanya ALLAH yang tahu. sangat sakit. erin terbaring je masa lunch hour. mmg tak tahan sangat. 2 jam tukar pad. bile dah petang sikit tu, senggugut pon dah berkurangan. erin pergi la tukar pad lagi. sebelum tu dah rasa semacam dah... tengok2, ade seketul darah. macam daging ke ape ntah.. besar jugak la. besar 2 ibu jari. pastu panjang adela dlm 8cm kot. ngeri jugak la tengok. patutla sakit sangat2. rupanya ketulan ni yang nak keluar. terkadang terfikir, ehh...keguguran ke erin ni? tapi tak mungkin la sebab kan dah gi scan hari tu, kosong aje. mustahil ni janin. kalau janin, dah ade bentuk dah kot. sebab kira2 dah 8 weeks. pernah tak korang terjadi macam ni especially bila period dtg yang terlalu lambat? ke bila makan ubat turun darah (noresthisterone) mmg akan jadi macam ni? darah period masa hari heavy pekat la. tapi lepas tu mcm cair je. warna merah. selalu nye period erin warna cokelat atau pon merah gelap. 

hmm...sekarang ni period dah habis. hari ni dah boleh berpuasa! yeay!.... :) cuma satu je erin risau, takut next period pon jadi ting tong lagi. kawan2 TTC yang pernah makan Norethisterone/Norcolut selalu nye period yang akan dtg tu back to normal ke macam mana yer? lepas raya ni dah nak start IVF treatment, takut la kan terganggu ke...

Rasanya masih belum terlambat lagi untuk erin mengucapkan selamat berpuasa kepada rakan2 TTC sekalian. ;) sama2 kita tingkatkan amal ibadah dah berdoa kepada ALLAH semoga kita akan diberi rezeki zuriat yang soleh dan solehah. insyaAllah... amin..