Friday, 22 August 2014

IVF Cancelled.....Miracle Do Happen~

Erin pon tak tahu nak mulakan daripada mana.. sebab masih dalam keadaan terkejut. Baru je 2 hari lepas Erin post pasal appoinment. Erin pon masih on Buserelin for 10 days.

21/8/2014- Pukul 6.20am dah terjaga daripada tidur. Nak bangun solat subuh..mcm biasa, erin kan akan ambil suhu BBT. memang terasa badan ni panas. Erin agak pelik, sebab ni dah 16DPO tapi suhu masih belum drop. Normally, 13-14DPO dah jatuh menjunam dan Erin akan period atau spotting. Demam ke? Breast teramatla sakit.. Masa appoinment hari tu doc kate, Erin akan period   1 week later sebab melalui ultrasound, mmg dah confirm Erin ovulate. 

Okay fine, Erin pon ape lagi, terus la capai UPT. ade Dip & Tell UPT beli hari tu, satu dah pakai masa before jumpa doc. Of course la negative. CD22 guna UPT kan. Ape kata UPT satu lagi tu Erin guna pagi ni. Ala, kalau negative pon xde la sedih sangat sebab mmg dah nak buat IVF pon.. Daripada bacaan BBT, Erin ovulate CD16. So CD16+14 days = CD30. hmmm CD30 patutnye period dah due okay. tapi hari ni dah CD32. means period Erin dah lewat 2 hari. huhhh...! 2 hari je pon. Erin pon dengan selambanya test.......



....

.........

.......................

....................................................

...................................................................................

...

...


....


...



.....





......




.........


resultnya.....

Faint positive! Dalam 15 seconds kot.



Errkkk......betul ke apa yang mata Erin nampak ni? ke tengah bermimpi??!! Ape lagi, terusla kejut hubby sebab nak double check. Sebelum ni x pernah pon Erin nampak line ke 2 ni. Faint line pon tak pernah..Hubby pon bangun dengan muka lalok..hahaha... 

Erin: Abg, tadi ayg ade buat pregnancy test..tengok macam nampak ade 2 line. Cuba abg tengok, ke Ayg yang silap baca.

Hubby pon terus ke toilet....dengan mata kuyu..

Hubby: satu line je... 

Erin: Line ni laa..Nampak tak..faint line.

Hubby: Haah...ade line tapi kabur. tu pon kira positive ke?

Erin: Yela..patutnye macam tu la. ni UPT bukan OPK. Abg, nak tak kite test lagi sekali guna Digital Clear Blue? nak betul2 confirm..

Hubby: Okay, cuba la.

UPT Digital Clear Blue tu dah lama dah Erin beli. Tapi masih belum pernah pakai. belum expired lagi.. sebab nk pakai saat2 macam ni la. Bila ragu2 dgn result UPT..




Test test........adeh..berdebar rasanya...lama pulak keluar gambar jam pasir tu...

.........

......................

...............................


.................................................

:::::::::



::::::::





memula perkataan 'Pregnant' muncul.. Erin dah bergenang air mata ni...antara percaya dengan tidak. 3 tahun kami suami isteri menanti saat ini..Tak lama lepas tu, keluar pulak "2-3 weeks". Kalau ikutkan dah 4-5 weeks pregnant la sebab doc akan kira from 1st day of period.Kali ni Erin lebih yakin yang result positive. Ya ALLAH, syukur padaMU Ya ALLAH kerana memberi kami rezeki zuriat ini..Lepas solat Subuh, terus kami Sujud Syukur.. :')

Macam biasa, patutnya Erin kena continue inject Buserelin pukul 7 pagi. Tapi Erin & hubby risau la..Takkan nak cucuk jugak kan. takut nanti effect baby. Pukul 8.30am, Erin call Apha Ferility.. cerita semua...nak cucuk ke tak Buserelin ni. Nurse kate stop injection. Nurse nak refer pada doctor. 5 minit lepas tu clinic call balik.. Nurse kata, doc mintak datang ke clinic hari ni juga. 

Hubby Erin terus EL today. Erin tak ape.. mmg tengah unpaid leave pon. hehehe... 2 positive UPT tu Erin bawak je...Kat clinic nurse mintak ambil urine lagi skali. ambik lagi ke? Kat rumah rasa nya dah 3 kali shi shi...masih ada lagi ke HCG tu? okayla, Erin tadah je la urine..pastu nurse timbang berat.. 53.4kg. static jee.. pastu nurse ambil blood pressure. agak tinggi. maybe Erin nervous kot. terasa jantung ni bergerak laju. Nurse kate, hari ni juga doc kena confirmkan pregnancy sbb Erin on IVF program. still on medication. If normal cases, biasanya kita x jumpa doctor lagi. sebab terlalu awal.

Tak lama lepas tu, doc dah panggil masuk.."Congratulations! You are pregnant. UPT positive" depan Erin ade UPT tu...yes, it's double line!



Doc nak buat TVS. 2 kali Erin tanya nurse, scan bawah ke? nurse angguk je. bila scan tu nampak ovary..fallopian tube.. semua dalam keadaan baik. pastu doc pusing scanning probe tu ke arah uterus...lama dia tengok..Lining sangat tebal tapi doc belum nampak apa2 lagi. baru 4 weeks.."it's rather too early..belum nampak apa2..in 2 weeks time, you come again, i must see the sac and hear the baby's heartbeat" Erin & hubby tersangat la gembira. walaupon x nampak apa2 daripada ultrasound itu.

Doc bgtau, IVF program cancel.stop Buserelin. Doc suruh continue folic acid, multivitamins. Doc juga bagi Progynova & Duphaston untuk kuatkan rahim. IVF deposit tempoh hari kami akan dapat refund balik. :) 

Cost:
Duphaston- RM84
Progynova- RM28
UPT- RM30
TVS- RM90
Consultation- RM90

TOTAL: RM 312

Next appointment in 2 weeks time.
After 3 years of marriage, finally, the two lines found! Yes, i believe in miracle...

So, there will be NO IVF.. In Shaa Allah.. 

Thank you ALLAH! =D


Nanti Erin akan share antara usaha2 Erin sebelum BFP..Erin doakan kawan2 pon akan dapat merasai nikmat ini. Doakan Erin dan baby sihat yer. ;)















31 comments:

  1. tahniah Erin dan suami.happy dgr...take care baby =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Lady Z!
      In Shaa Allah, kami akan jaga anugerah Allah ini sebaiknya.. ;)

      U too, take care dear..

      Delete
  2. aaaa bestnyeee... slm erin.. nak nangis jugak.. alhamdulillah. Anugerah dah tiba. Take care erin awl2 ni jaga lebih ye. berbaloi2. Ya Allah sukanye dah ramai TTC berjaya tahun ni. Dup dup dup dup. whos next ^_^ ##kakbaby: http://jommembebelsikit.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perancangan Allah itu adalah yg terbaik. Erin pon x sangka yang erin boleh pregnant tanpa apa2 bantuan. Padahal dah start pon IVF program tu..

      Semuanya atas kekuasaanNya kak baby. ;)

      Delete
  3. Tahniah ye Erin....jaga kandungan baik2....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Yani.. :) In Shaa Allah..
      Erin pon doakan Yani juga kawan2 TTC yang lain sama2 dpt rasai nikmat ini. :)

      Delete
  4. Allahu Akhbar!Tahniah Erin..Alhamdulillah..Take care k..happy for u : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks kak nuriz....Thanks so much for your support, selalu drop a comment kat blog erin. ;)

      Delete
  5. tahniah erin.memg btl, miracle do happen.Allah selalu hadirkan pelangi disaat x terduga..rezki erin kali ni...jg kndungan bebaik n jgn lupa doakn kami yg masih ttc ni gak tuk rasa nikmat preggy gak satu hari nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks ieda..Anugerah yang tidak di sangka2..hadir di saat2 akhir perjuangan. Alhamdulillah..Syukur... Erin x pernah lupa utk mendoakan kawan2 TTC yg lain. sama2 kita berusaha. jangan putus asa ye. ;)

      Delete
  6. Tahniah erin.. sy ikut pjalnan awak dr mule taw.. awk slh seorg ttc yg sgt tbh n xknl pts asa.. akhirnye keajaiban Allah bg tanpa awk duga.. ya Allah syukur nikmat erin.. betuah awak.. doa kan kami ye erin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks zieha sbb ikut perjalanan ttc erin. penuh ranjau berliku tapi ade lagi ttc lain yang lebih tabah dan yang Allah uji lebih daripada erin. Keajaiban ini Allah bagi berkat atas doa family dan kawan2 semua. terima kasih semua. Syukur Alhamdulillah...

      erin juga mendoakan ttc yang lain juga semoga berjaya. In Shaa Allah. ;)

      Delete
    2. Ye erin.. jgn lpe bg tips2 bguna utk kami..

      Delete
  7. Congratez sis. selalu silent reader je. Hari ni baca entry sis, da berjaya preg. alhamdulillah. Moga kite pun de miracle cm sis juge..:) take care ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks dear sbb ikuti blog erin.
      InsyaAllah dear, janji Allah itu pasti. Hanya tinggal kita utk berusaha, berdoa dan bertawakal..jika Allah berkata Kun Fa Ya Kun, tiada yang mustahil. ;)

      Delete
  8. Tahnah Erin..

    Terharu baca entri ini..

    Jaga kandungan baik baik yee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Zarith..
      In Shaa Allah, erin akan jaga kandungan ini sebaik2 nya.

      Semoga lebih ramai lagi ttc yang berjaya..Allah mendengar setiap doa hambaNya.. ;)

      Delete
  9. Wah...lama x blogwalking, tetiba dapat good news ni :-) Congratulation dik! Smg Allah lindungi erin dan kandungan...amin...

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah. Tahniah Erin.... jaga diri ye.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syukur Alhamdulillah....Thanks Eikin.;)

      Delete
  11. Syukur alhamdulillah. Bestnya dengarr... Tahniah Erin! :) semoga dipermudah & selamat semuanya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Pamela, Alhamdulillah... Thanks ye kak.. Erin pon doakan semoga akak dipermudahkan juga. ;)

      Delete
  12. Tahniah erin..dpt berita gembira ni saat yg x diduga! Im really happy for u dear..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Nasha... Alhamdulillah.. ;)

      Delete
  13. Replies
    1. Thanks Umi...In Shaa Allah, rezeki itu akan datang jua.. ;)

      Delete
  14. erin, congratssss!!! so happy for you. alhamdulillah syukur. Take good care of yourself and baby. Insya Allah semoga Allah permudahkan segalanya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Jee... ;)
      Aminn...semoga dipermudahkan.

      Delete
  15. Tahniah Erin.. happynya bila tau membe TTC berjaya hamil..doakan eyza jugak lepas ni yer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Eyza.. ;)
      Erin sentiasa mendoakan rakan2 TTC yang lain semoga dapat merasai nikmat ini.

      Delete