Tuesday, 13 May 2014

Appointment..What's next??

7/5/14... erin ade appointment doc. post IUI...memula nurse suruh erin bagi sample urine for UPT. tapi erin bgtau period dah dtg pon. terus x jadi laa...actually period erin sehari je heavy..pastu dah sikit. 3 hari. huhu..pelik sangat laa..

Jumpa doc, since IUI kali kedua ni x jadi, doc x suggest pon utk buat IUI lagi. erin & hubby pon dah redha jika IVF adalah kaedah rawatan yang terbaik utk kami. takpela..kita cuba je k.. doc kira2 period erin..kalau nak buat before bulan puasa mmg sempat lagi since period erin regular. tapi buat short protocol la.. tapi doc kata nnt dah masuk bulan puasa, pastu nak raya..erin x boleh nak travel or gerak banyak. kalau ikutkan hati mmg nak sgt buat cepat2 kan. tapi erin takut juga erin mampu ke berpuasa dlm tgh pregnant tu. pastu kalau x balik kampung beraye, tak ke sedara mara akan bertanya. erin x nak la satu dunia tahu yang kami buat IVF. lagi satu, kami baru je lepas IUI haritu. takut badan penat. perlu rehat secukupnya. 

Lepas discuss dgn hubby kejap, kami decide nak buat IVF after raya la. kalau ikut perkiraan dlm pertengahan bulan August la. means kami ada 3 cycles utk try to conceive naturally. doc x kesah erin nak go for short protocol or long protocol. success rate pon exactly the same. lepas jumpa doc, kami dipanggil sekali lagi. kali ni embryologist pula nak jumpa. dia nak terangkan process IVF. semasa dia terangkan tu, erin & hubby senangla nak paham. sbb dah byk baca kan. TTCian mesti tau la sedikit sebanyak tentang IVF ni. mengikut kata embryologist tu, normally patient kat sini kebanyakannya yang buat long protocol (LP) ramai yang berjaya. tapi x byk beza pon dgn patient yang buat short protocol (SP). beza nye, LP nie doc akan bagi injection utk rehatkan ovary dan rahim kite sebelum period bermula. so sistem peranakan akan berada dlm keadaan rileks. lepas period baru diberi suntikan FSH utk besarkan telur2. so, semua telur2 akan berada dlm starting point yang sama la. telur2 akan membesar dgn size yang lebih kurang sama. Untuk SP, x de injection utk rehatkan ovary/rahim. terus start dgn FSH injection. maybe dosage utk sekali inject tu tinggi sbb masa pon singkat kan. basically, sama je 2-2 pon. cuma badan masing2 tahan atau tidak aje. erin tanya dari segi cost macam mana, dia kate sama je..hmmm..memandangkan erin akan ambil unpaid leave nanti, maybe kami akan buat LP la. 

sebelum balik tu, embryologist ade bagi kertas tentang info IVF. kena baca betul2 sebelum  procedure. next appointment lepas raya.

today punya appoinment FREE of charge! =D




4 comments:

  1. Good luck Erin..semoga dipermudahkan urusan Erin dan suami..Amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah...Thanks kak nuriz. ;)

      Delete
  2. all d best erin.doakan iya juge.try to iui juge but xtahu lg boleh ke x...hmmm.inshaaAllah ada rezeki kite nnt :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Good luck to you iya! semoga dpt buat iui kali ni. :)

      Delete