Saturday, 15 March 2014

Appointment with O&G after IUI

erin rasa mcm dah lama pulak x update blog kan. maklum la skrg ni erin busy dengan kerja2 di office. kenduri kawen kawan pon x dpt nak pergi since i have to work during weekend. tapi erin dan hubby xkan putus asa dlm usaha TTC ni. 

12/3/2014 kitorg gi jumpe gynea. supposely appointment ni utk check buat UPT sama ada preggy atau x. hmmm...sampai je kat kaunter tu erin terus ckp kat nurse yang erin dah period on 7/3. masa tu dah CD6. so, x payahla nak buat UPT. sesungguhnya result akan appear BFN nnt. huhu...

Pukul 8am sampai, kul 8.30am dah dipanggil. appoinment hari ni xde TVS pon. just consultation sahaja. review result IUI hari tu. doc kate semua nya dlm keadaan yg okay semasa IUI dibuat. sperm okay, uterine lining okay, telur okay.. so, doc pon ckp, even semuanya okay pon chance still 18-20% sahaja. maybe the sperm not meeting the eggs. this is beyond control. kalau IVF kat, kite dah make sure sperm n eggs berjumpa sampaila jadi blastocyst baru transfer balik ke dlm rahim. tapi semuanya kuasa ALLAH..erin redha aje...

doc kate kite boleh try utk 2nd IUI. percentage of success rate still sama. 15-20%. tapi 2 kali je doc kate utk buat IUI ni. lepas tu terus buat IVF. success rate lebih tinggi. satu lagi ape yang erin fikir adalah umur skrg. now, i'm 28years old. bulan May nnt dah 29years old. huhu..next year dah masuk 3 series..sementara masih muda ni, bagusla buat IVF. insyaAllah peratus kejayaan tu lagi tinggi. Fertility decline by age. but of course semuanya dgn izin ALLAH. kite hanya mampu berusaha.

doc kate next cycle kite cuba 2nd IUI. tapi bukan dgn Puregon lagi. baru je erin nak berangan pakai pen puregon tu lagi sekali. kali ni doc nak tukar pakai HumoG pulak. huhu...apekah itu? sama jugak FSH. cuba doc kate dia mcm coffee. kena bancuh2 dulu before nak inject. hehe..nak tergelak pon ade. doc juga bagi clomid 100mg.erin tanye la..nak buat IUI this cycle ke? doc kate, this cycle dah x sempat lagi. kite buat next cycle. so this cycle cuba conceive secara  natural. insyaAllah, mana tahu preggy kan? hehehe... total cost utk hari nie RM50. sebenarnye byr harga clomid aje. tu pon utk next cycle nnt. HumoG tu x beli lagi la. nanti lupa pulak cara2 nak inject. dah confirm period baru gi semula ke clinic utk beli. consultation untuk hari tu free of charge! hehehe...

erin ade juga tanye doc, telur 13.5mm-14mm tu okay ke size dia utk CD12. doc kate, telur akan membesar by the time IUI tu. size tu dah cukup matang. yang 18mm tu confirmla matangkan. x sabar pula nak buat 2nd IUI ni. kalau x berjaya juga, kami harus mempertimbangkan usaha utk buat IVF pula. insyaAllah... 

erin ngan hubby ade juga tergerak hati nak buat rawatan alternative. kat pusat rawatan islam Al-hidayah. mane la tau ade 'bende' lain ke yg menganggu usaha kami untuk dptkan zuriat. erin diberitahu, kalau untuk zuriat dia ade bukak kaunter khas. so, lebih focus la. at least, semua 'benda' tu dah dibuang. Accupunture pon mcm bgs jugak. erin ade bace rawatan ni dah terbukti secara saintifik. Ntahla...kite cuba je la mana yang mampu ehh.  

okayla, ni je TTC update utk kali ini. cau cin cau! ;) 




8 comments:

  1. kagum dgn awak erin..usaha tanpa erti jemu..
    insha allah akan menemui kejayaan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah mag...sama2 kite berusaha.. :)

      Delete
  2. teruskan usaha.....:)
    iya xdapat lak wat iui aritu.but doc suh try natural jugak.if xde rezeki,xtahu ape lak.same2 kite usaha yeeeeeeee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe iya..semua tu ujian buat kite. mana la tau tiba2 datang rezeki tu masa try naturally kan.. weeeeee~ :)

      Delete
  3. Teruskan usaha ya erin.. kita sama umur. Cuma sy lahir awal sikit.. bulan 2. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaa...sama umur ke kite ni..tu yg cepat2 nak dpt baby ni..hihihi....doakan erin preggy mcm sizuka jugak okay! ;)

      Delete
  4. Salam.. Berusaha, berdoa dan bertawakal yer... InsyaAllah, bila masenya dah tiba nanti, Allah x pernah menghampakannya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam...insyaAllah..erin x pernah berhenti berdoa. harap2 doa itu termakbul suatu hari nanti...

      Delete