Thursday, 17 April 2014

IUI#2 Done!

Alhamdulillah..semuanya berjalan dengan lancar.. :)
IUI #2 berjaya dilakukan semalam (16/4/2014) pada jam 11.10 am. semasa hari IUI tu ramai juga patient. patient IVF kot. ade nak buat ET and ade buat OPU.  

Nurse tu kate, nnt masa IUI dtg dgn full bladder. so, erin pon full kan la bladder ini. reason sbb takut ssh nak masukkan speculum/catherer. sepatutnye kami dijadualkan pukul 10am IUI, tapi tggu punya tunggu, 10.45 masih belum bermula. erin dah nak terkucil sgt ni. pastu, ape lagi, tak leh tahan dah ni. gi toilet jugak la. kih3.. lepas tu lega...pastu kejap tu rasa balik bladder dah full tapi xde la sampai x leh tahan. cepat je kan. masa speculum dimasukkan tu erin dah prepare. previous IUI mcm terkejut sbb x expect. kali ni, dah ready. so, x sakit sgt pon. sikit je. 

Ni result askar2 hubby after sperm post wash. IUI#1 count 93 million, IUI#2 81 million. tapi still okay jugak. sbb ideal sperm count 20 million dah memadai. 2 hari yang lepas hubby erin demam. jangkit pulak ngan erin. tapi erin sekarang Alhamdulillah dah sihat. Sperm motility after post wash 100%. Syukur Alhamdulillah...

Click utk lebih jelas.

Doc buat 2 insemination. pertama very good quality sperm dimasukkan dalam uterus. dalam sikit. yang kedua pulak, dimasukkan dalam vagina. 

Before balik doc bagi MC. yeay!. pastu doc bagi Duphaston utk kuatkan rahim. makan 14 hari. Total bill: RM 974

To make sure erin x ovulate on my own before the procedure, erin buat OPK la hari2 sebelum IUI.


 CD 11..negative

 CD12...still negative. Test line makin terang.



 CD13..still negative. lagi terang daripada CD12.


CD 14..positive! 2 kali erin test. satu pukul 3.30pm and satu lagi 10pm.This was after the trigger shot. Ade yang kate, OPK mmg akan jadi positive sbb OPK pon boleh detect HCG. never mind. i just want to ensure that the hormone had successfully entered into my body and i will be ovulated anytime after. IUI was scheduled on CD15 the following day.  

 OPKs sekalian..


Ni la OPK yang baru. erin suke lagi OPK ni daripada yang Watson or Guardian punya tu. yang ni beli kat Watson. harga RM1 je mahal daripada brand Guardian punya OPK.


Okay. tu aje cerita pasa OPK...

Tak nak stress2 dah. hubby pon kate jangan fikir sangat. so, erin pon download la game kat phone. hahaha. bagi lupa. kita enjoyy!

Doakan kami yer... ;)

12 comments:

  1. Ya Allah.,kurniakan erin keputusan yang positif,,.amin.,rest and keep ceria ok dear.,

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin....thanks nuriz. kita sama2 berusaha. ;)

      Delete
  2. inshaAllah semoga Allah permudahkan urusan erin...saya doakn erin dpt berita gembira..amin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih nurussaadah.. insyaAllah semua dipermudahkan. aminnn... ;)

      Delete
  3. ERIN..smg berjaya kali ni ye..
    doc bg mc bpe hr?

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah... kami tidak akan berputus asa..
      doc bagi MC sehari je. tapi erin amil cuti la sampai weekend. nak rest.

      Delete
  4. InshaAllah...smg Allah beri rezeki untuk IUI kali ni...amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin....thanks ST! InsyaAllah... ;)

      Delete
  5. salam erin,, salam pekenalan.. rajin gk bc blog erin..mcm tertarik ngn proseed plus.. husbnd erin da makn bp lame ye proxeed plus 2?

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam zieha....thanks for dropping by. ;)
      proxeed plus tu hubby erin dah minum lama dah. dari september last year. so far, proxeed plus mmg sangat membantu dan byk improvement.

      Delete
    2. yeke.. lame jugak.. husb sy bru makan sebulan lebih.. myb b4 puase kot nk cek sperm sx lg.. hope sgt2 ade perubahan.. apepon sy doakan sgt2 iui erin kali ni berjaya ok.. aminnn

      Delete
    3. Thanks zieha..aminnn.. :)

      Delete